'Maatregelen verlengen en controles opvoeren'

Volgens De Crem zullen de maatregelen worden verlengd, en indien nodig, verstrengd. ©Photo News

De corona-maatregelen zullen ook na 19 april blijven gelden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem maandagavond.

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag bijeen om zich te buigen over de bestaande maatregelen om de uitbreiding van het coronavirus in te dijken. Die maatregelen gelden tot het einde van de paasvakantie, 19 april. 

De Crem liet er in Het Journaal op Eén weinig twijfel over bestaan. 'We gaan naar een verlenging en verdieping van de maatregelen, en jammer genoeg nog meer controles', zei hij. 'We leven niet in een politiestaat, maar als mensen de regels niet respecteren, moeten we optreden.' Hij beaamde dat 'de druk groot wordt' om de economie te herlanceren. 'Daarom moeten we nu doorzetten.'

De CD&V-minister reageerde ook op de cijfers van enkele politiezones. Die stelden tijdens het lange paasweekend opvallend veel overtredingen vast. Hij laakte vooral de jongere mensen 'die zich ongenaakbaar voelen, maar andere mensen kunnen besmetten.' 

Als de bestaande maatregelen niet worden gerespecteerd, 'moeten we nog naar strengere maatregelen', aldus De Crem. 

Minister Philippe De Backer (Open VLD) wilde in Terzake nog niet vooruitlopen op de beslissing van de Veiligheidsraad. 'We moeten eerst kijken naar hoe de curve evolueert'. Hij voegde er aan toe dat de politici zich laten adviseren door de virologen, maar vervolgens wel zelf beslist. 

Viroloog Steven Van Gucht vindt de beslissing van Frankrijk om de maatregelen te verlengen tot 11 mei 'redelijk'. Dat had hij zelf ook in gedachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud