Magnette gooit deur dicht voor N-VA

PS-voorzitter Paul Magnette. ©Photo News

De talrijke vergaderingen tussen de PS en de N-VA hebben geen toenadering opgeleverd. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette maandag gezegd na afloop van het PS-partijbureau.

Dinsdag trekken informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met hun eindverslag naar de koning. Maar hoe dichter dat moment nadert, hoe kleiner de kans lijkt op een doorbraak in de formatie. Dat leren verklaringen bij zowel de PS als de N-VA.

'We hebben een dertigtal vergaderingen met de N-VA gehad en dat heeft tot niets geleid', zei PS-voorzitter Paul Magnette maandag na het partijbureau van de PS. 'Aan de onderhandelingstafel toont de PS haar goede wil, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt geen enkel compromis. Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd.'

'Geen rechtse politiek'

De PS-voorzitter vindt dan ook dat het weinig zin heeft om eventueel samen met De Wever de rol van het duo Coens-Bouchez over te nemen. 'Dat zou tot niets leiden', klinkt het.

'Als men een regering wil maken zonder de PS, moet men dat maar doen, maar je kan aan de PS niet vragen om een rechtse politiek te voeren. We willen een sociaal antwoord geven op de uitdagingen die zich voordoen en niet de lijn van de vorige regering, die is afgestraft door de kiezers, voortzetten', aldus Magnette.

Voormalig PS-voorzitter Elio Di Rupo geeft dezelfde boodschap. 'We hebben al 40 keer bijeengezeten', zei hij maandagochtend op LN24. 'Het dient tot niets.'

Voor koning Filip wordt het zo nog moeilijker om een volgende stap in de formatie te zetten. Het denkspoor om De Wever het veld in te sturen, dat de voorbije dagen opgang leek te maken, wordt immers weer wat minder waarschijnlijk. 

De Wever

Nog voor Magnette zijn uitspraken deed, leek De Wever de bui al te zien hangen. 'Ik heb de indruk dat de PS geen regering wil met een meerderheid in Vlaanderen. Ze wil liever een regering waarin zij de baas kan zijn,' zei hij voor het partijbestuur van de N-VA begon. 'De vijandelijkheden zijn niet bepaald gestaakt', vulde ondervoorzitter Lorin Parys aan.

De Wever zegt bereid te blijven 'zijn verantwoordelijkheid te nemen'. 'Maar het informateurschap is niet iets waar je voor solliciteert.'

Informateurs

Het maakt dat eens te meer, naarmate de dag nadert waarop de koning moet beslissen wie hij uitstuurt - of meer tijd geeft - om de regeringsvorming op gang te trekken, de politieke opties weer klein zijn geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud