Magnette hoopt dat 'nieuwe methode' doorbraak brengt

©BELGA

Eerst de inhoud, dan de partijen. Door de volgorde om te draaien hoopt informateur Paul Magnette (PS) de komende weken een doorbraak in de formatie te forceren.

Informateur Paul Magnette gaf donderdagochtend in de Kamer voor het eerst toelichting bij zijn opdracht uit te zoeken hoe een federale regering kan worden gevormd. Hij kreeg die taak dinsdagavond van koning Filip.

De PS-voorzitter zei dat het zeer moeilijk wordt, maar hij denkt dat een nieuwe methode hem een kans geeft.

Die methode bestaat erin dat hij eerst een brede consensus zoekt over de uitdagingen waar België voor staat. Magnette noemde in dat verband het gat van 11 miljard euro in de begroting.

In een eerste fase ziet Magnette de vorige informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), gevolgd door aparte gesprekken met de partijvoorzitters van de N-VA en DéFI, de MR en Open VLD, de PS en de sp.a, Ecolo en Groen. Zaterdagavond zijn die gesprekken afgrond.

Zondag maakt Magnette een samenvatting, waarna hij volgende week overleg wil met de partijvoorzitters. Dat kan opnieuw elk apart, of met een aparte groep. In die fase geeft hij misschien een aanzet over wie kans maakt om te besturen en voor wie de oppositie lonkt.

Chinese filosoof

In een derde fase zal Magnette een rapport voor de koning schrijven, zodat hij op 18 november verslag kan uitbrengen.

Het wordt moeilijk, zei Magnette, maar hij zei 'rotsvast' te geloven in de toekomst van België, dat eerder al grote crisissen bedwong.

Hij besloot met een citaat van de Chinese filosoof Lao-Tse: 'Hij die niet probeert, vergist zich maar één keer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud