Magnette legt vijf begrotingsscenario's op tafel

Informateur Paul Magnette (PS). ©Photo News

De zes partijen van paars-groen kwamen woensdagavond opnieuw bijeen om het budgettaire kader voor de komende jaren te bespreken. Informateur Paul Magnette (PS) legde vijf scenario's op tafel, waarbij groene investeringen buiten de begroting kunnen worden gehouden.

Het is 'money time' voor een paars-groene regering. Het budgettaire plaatje dat de informateur voor ogen heeft, moet duidelijk maken of er een basis is om naar een echte formatie over te gaan.

Een echte keuze maakt informateur Magnette niet. Dat blijkt uit de samenvatting van een nota die hij ter voorbereiding van de bijeenkomst van woensdagavond al had besproken met de onderhandelaars en waarvan de grote lijnen bevestigd worden door meerdere actoren.

Magnette legde vijf scenario's op tafel waartussen gekozen kan worden. In het hardste scenario wordt naar een evenwicht in 2024 gestreefd, wat zonder nieuw beleid een inspanning van 13,4 miljard vergt. In het soepelste scenario gaat ons land naar een tekort van 2,4 procent, waardoor amper bespaard moet worden.

Middelste drie scenario's

In alle scenario's wil Paul Magnette groene investeringen buiten de begrotingsdoelstelling houden.

Het aanvoelen in de Wetstraat is dat het tussen de middelste drie scenario's gaat. Daarin wordt het tekort in 2024 teruggedrongen tot 2 procent, 1,80 procent of 0,80 procent. Dat laatste vereist een inspanning van 9 miljard. 

In al die scenario's wil Magnette groene investeringen buiten de begrotingsdoelstelling houden. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met de Europese Commissie, die een herziening van het begrotingsbeleid bestudeert. 

Dat opnieuw informatie lekt waarover nog in groep vergaderd moet worden, is een teken dat er een vertrouwensprobleem is in de groep van de zes paars-groene partijen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud