Magnette maakt tussenstand formatie op

Informateur Paul Magnette. ©Photo News

Informateur Paul Magnette (PS) geeft maandag om 15 uur een stand van zaken over zijn koninklijke opdracht om het pad te effenen voor een federale regering.

Heeft informateur Paul Magnette vooruitgang geboekt, nadat hij de voorbije week met de voorzitters van alle partijen in de Kamer sprak, behalve met de PVDA en het Vlaams Belang? In zaal Jacques Brel van het federaal parlement geeft hij maandagnamiddag wellicht een antwoord op die vraag tijdens een persconferentie.

Koning Filip stelde de PS-voorzitter afgelopen dinsdag aan als informateur. Die maakte duidelijk dat hij een nieuwe methode wilde hanteren. Hij kondigde aparte gesprekken aan met de voorzitters van de N-VA, de PS en de sp.a, de MR en Open VLD, CD&V en cdH, Ecolo en Groen en DéFI. Die gesprekken zouden alleen over de uitdagingen gaan waar het land voor staat.

Na die gesprekken, zo kondigde Magnette aan, zou hij beslissen hoe de gesprekken verdergaan. Dat kan opnieuw via de biechtkamermethode, ofwel met meerdere voorzitters tegelijk aan tafel. In dat laatste geval wordt een eerste stap richting een nieuwe coalitie gezet.

De grote vraag is nog altijd of de volgende federale regering er één wordt met of zonder de grootste partij in de Kamer, de N-VA.

Gruwelmuseum

Zo'n paars-gele regering - met de N-VA - stond deze zomer even in de steigers maar is nu bijzonder moeilijk geworden. Afgelopen weekend zei voormalig N-VA-voorzitter Geert Bourgeois, die samen met Rudy Demotte (PS) een maand lang preformateur was, dat een grand canyon gaapt tussen de N-VA en de PS. Demotte zei dan weer dat de N-VA onaanvaardbare voorstellen op tafel heeft gelegd die een 'gruwelmuseum' openen.

Nog moeilijker

Een paars-groene regering, zonder de N-VA, is voor Open VLD en CD&V moeilijk, al is het maar omdat ze dan politiek kwetsbaar zijn omdat zo'n regering in Vlaanderen geen meerderheid heeft. Bij de liberalen pleit alleen de Gentse burgemeester Mathias De Clercq openlijk voor paars-groen. De partijlijn is dat paars-geel moeilijk is en paars-groen nog moeilijker.

Bij CD&V wees federaal onderhandelaar Koen Geens paars-groen in oktober al af. Het bericht daarover staat nog altijd vermeld op zijn persoonlijke website.

10 miljard

Ondertussen betaalt België de prijs van de stilstand. Het begrotingstekort loopt weer op tot 10 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud