Magnette: 'Moeten N-VA behandelen als Vlaams Belang'

Paul Magnette. ©BELGA

Dat zei Paul Magnette, die donderdag werd voorgesteld als woordvoerder van de PS voor de verkiezingscampagne, op La Première (RTBF).

'We moeten weigeren om samen te werken met de N-VA, net zoals we weigeren om samen te werken met het Vlaams Belang.'  

Volgens Magnette heeft de N-VA een aanval op de internationale bescherming van de mensenrechten ingezet. Met haar verzet tegen het VN-migratiepact toont de N-VA volgens Magnette eens te meer haar overwicht in de federale regering.

'Er is geen sprake meer van een regering als de eerste minister wordt verhinderd om die regering te vertegenwoordigen.' 

Een samenwerking met de N-VA sloot de PS'er uit. 'Er is geen verschil meer tussen de N-VA en het Vlaams Belang en we moeten dus uitsluiten met hen samen te werken.'

Offensief tegen CETA

Nog vandaag maakte de PS bekend dat Magnette de Europese PS-lijst zal trekken. 'Paul is specialist in de Europese materie en kent de Europese uitdagingen als geen ander', schrijft partijvoorzitter Elio Di Rupo in een mededeling.

'Hij heeft ook het offensief tegen CETA (het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada, red.) gevoerd. Hij zal een uitstekende lijsttrekker zijn.' Het ledencongres moet zich in maart uitspreken over de lijsten. Daarnaast wordt Magnette woordvoerder van de partij.

'De actualiteit van de afgelopen dagen toont dat de verkiezingscampagne is gestart. Daarom stel ik ook voor dat Paul woordvoerder wordt tijdens de campagne', zei Di Rupo.

Henegouwen

De oud-premier en het Bergens kopstuk Elio Di Rupo, over wie eerder gezegd werd dat hij zou opkomen voor de Europese verkiezingen, maakte vorige week op televisie bekend dat hij de Kamerlijst in Henegouwen zal trekken.

Dat was zeer tegen de zin van Magnette, die door verschillende PS-mandatarissen naar voren was geschoven om PS aan te voeren in die provincie. Magnette is in Wallonië erg populair in de peilingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect