Magnette wil spoordossier nog afhandelen

Paul Magnette (foto Belga/Olivier Vin)

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) zegt dat hij het heikele dossier over de hervorming van de spoorwegen nog wil afronden, voor hij de regering verlaat om burgemeester van Charleroi te worden.

Magnette, die woensdag aankondigde de federale regering te zullen verlaten om kandidaat-burgemeester van Charleroi te worden, sprak zich in het VRT-radioprogramma De Ochtend uit over het heikele dossier NMBS. De schuldenberg van de spoorwegen dreigt volgend jaar op te lopen tot 4 miljard euro. De minister van Overheidsbedrijven gaf toe dat dit erg hoog is,'Vorig jaar was het 3 miljard euro'. Maar hij relativeerde door te zeggen dat de 'schuld in het verleden nog hoger was.' Hij beklemtoonde ook dat 'de schuldrating stabiel blijft en er dus geen groot probleem is.'

De PS-coryfee zegt dat de drieledige structuur van de NMBS-groep een van de redenen is dat de schulden ontsporen. 'Niemand draagt de echte verantwoordelijkheid voor de schuld. De holding moet de schuld beheren, maar ligt er niet aan de grond van', vindt Magnette. Het zijn de operationele dochters van de NMBS-Holding, de vervoersmaatschappij NMBS en de spoornetbeheerder Infrabel. 'Die structuur kan niet werken, dat moeten we vereenvoudigen', besluit Magnette.

Hij verwees ook naar het verleden voor de verklaring van enkele problemen. 'Er zijn in verleden zware investeringen gedaan en we hebben nu ook last van de de kortetermijntruc van het uitstellen van facturen', verklaarde de minister.

Magnette wil naar een tweeledige structuur gaan en daarna nieuwe toplui aanduiden voor de spoorbedrijven.'Eerst de missie, dan de structuur en dan de mensen', aldus Magnette.

De vakbonden zitten vandaag samen met het kabinet-Magnette. Hij wil niet ingaan op de suggestie om van de spoorwegen weer één bedrijf te maken. Magnette steunt wel de vakbondseisen voor het behoud van een eenheidsstatuut voor het spoorpersoneel.

Magnette bestreed de kritiek dat hij de regering verlaat met een stapel onafgewerkte dossiers. 'Ik blijf tot er een globaal akkoord is over de NMBS. Ik zal het dossier afronden voor mijn vertrek', verklaarde de minister. Hij gaf aan dat hij ook de beperking van de lonen van overheidsmanagers nog wil invoeren. 

Magnette vindt dat hij al voldoende werk heeft geleverd. 'Kijk naar wat er in het regeerakkoord is afgesproken over mijn domeinen: ik zal 80 procent van mijn job gedaan hebben in een jaar', verklaarde hij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud