Marc Descheemaeker is bestuurder bij de Europese Investeringsbank

©EPA

De federale regering heeft gewezen NMBS-topman Marc Descheemaeker benoemd tot bestuurder bij de Europese Investeringsbank. Het is al het vierde politieke bestuursmandaat voor de N-VA-politicus.

De benoeming gebeurde al een tijd geleden, maar raakte nu pas bekend. Descheemaecker woonde sinds zijn aanstelling al verschillende vergaderingen van de EIB bij.

Het is de bedoeling dat Descheemaeker zoveel mogelijk financiering naar Belgische investeringsprojecten probeert te halen. 'Descheemaecker is daarvoor de geschikte persoon, omdat hij bij de NMBS veel ervaring opdeed met erg complexe infrastructuurprojecten', is in regeringskringen te horen.

Descheemaecker stond bij de verkiezingen van vorig jaar op Europese lijst van de N-VA. Hij werd niet verkozen. Sindsdien posteerde de N-VA hem voor de Vlaamse regering in de raden van bestuur van het Vlaams investeringsvehikel GIMV en Vitrufin, de moedermaatschappij boven Ethias. Hij werd ook voorzitter van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn. Nu krijgt hij van de federale regering dus ook een mandaat bij de EIB. Hij krijgt een zitje in de raad van bestuur.Tussen 2000 en 20011 was de Belg Philippe Maystadt (cdH) voorzitter van de EIB.

De EIB is de investeringsbank van de EU. Al is het woord bank misleidend. De EIB haalt geen spaargeld op, maar leent zelf goedkoop op de financiële markten. Het kapitaal van de EIB komt van de EU-regeringen. Met dat geld helpt de EIB projecten financieren die de Europese economie ten goede moeten komen, zoals transportinfrastructuur en innovatie-projecten.

De EIB zal ook het geld van het Juncker-plan investeren, het investeringsfonds waar uiteindelijk 315 miljard euro moet in komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud