Advertentie
Advertentie

Marghem andermaal voor Kamercommissie over Doel

Energieminister Marghem moet morgen andermaal voor de Kamercommissie verschijnen. ©BELGA

Energieminister Marie-Christine Marghem moet donderdag een extra zitting van de Kamercommissie Bedrijfsleven doorstaan. Marghem kwam de afgelopen dagen in de vuurlijn van de oppositie omwille van een 'achtergehouden' adviesnota van een advocatenkantoor.

De centrumrechtse regering-Michel besliste bij de aanvang van haar bestuursperiode om Doel 1 en 2 - de oudste kerncentrales van ons land - tien jaar langer open te houden. Die ingreep moet voorkomen dat het licht uitgaat, door de onzekerheid rond de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2.

Maar het parlementair werk dat juridische stabiliteit moet geven aan die beslissing, verloopt met de nodige horten en stoten. Energieminister Marie-Christine Marghem kwam dinsdag onder vuur te liggen nadat bleek dat haar juridische argumentatie voor de levensduurverlenging grotendeels gestoeld was op een nota van het advocatenkantoor Janson Baugniet. Consternatie bij de oppositie, zeker omdat Marghem meerdere malen had beklemtoond dat de nota 'eigen werk' was.  

Na fel oppositievuur - en weinig vocale steun vanop de meerderheidsbanken - besloot Marghem de nota van het advocatenkantoor dinsdag toch vrij te geven. Volgens de oppositie moet de vergelijking van beide nota's aanduiden dat Marghem maar een zeer selectieve 'plagiëring' van de nota deed. Een lijst van problemen die werd aangestipt door Janson Baugniet liet Marghem in haar verspreide nota weg. 

MER 

De problemen voor Marghem zijn nog legio in het dossier. De vergunning voor Doel 1 liep maar tot 15 februari van dit jaar. In principe is er een Milieueffectenrapport (MER) nodig om beide centrales weer op te starten. Marghem probeerde dat te omzeilen door een amendement te schrijven aan haar wetsontwerp die de vergunning met retroactieve kracht moest verlengen. De Raad van State is evenwel vernietigend in een advies over die werkwijze. Een andere mogelijkheid - het inroepen van hoogdringendheid - werd zelf door de minister uit haar nota gelaten. 

De oppositie heeft nu verkregen dat Marghem morgen een nieuwe passage mag plannen langs de Kamercommissie Bedrijfsleven. Dat meldt Groen-fractieleider Kristof Calvo op Twitter. Marghem zou daar gevraagd worden om meer tekst en uitleg te geven over het dossier. Onder meer het advies van de Raad van State zou dan op tafel komen, stelt Calvo. 

 

Documenten die @McMarghem gisteren nog weigerde te geven, zullen ook vrijgegeven worden. O.a. extra advies Raad van State. Aandringen werkt.— Kristof Calvo (@kristofcalvo) May 20, 2015

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud