Mariani vertrekt bij Dexia met 600.000 euro

Pierre Mariani, CEO van restbank Dexia. (foto: AFP)

Pierre Mariani, de CEO van de restbank Dexia, krijgt geen hoge vertrekvergoeding van maximaal 2,4 miljoen euro. Een compromis maakt dat hij het moet stellen met een opzegbedrag van 600.000 euro. Daarvoor moet hij wel nog zo’n zes maanden aan de slag blijven voor Dexia, maar slechts in beperkte mate en niet langer als CEO.

Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene, die in oktober 2008 waren aangetreden om Dexia te saneren en te redden, dienden gisteren in Parijs, tijdens de raad van bestuur, hun ontslag in. In beide gevallen werd dat aanvaard. De twee stelden hun mandaat vorig jaar al ter beschikking, nadat de eurocrisis Dexia tot de ontmanteling had gedreven.

Dehaene wordt al vanaf 1 juli ad interim vervangen door bestuurder en ex-Fortis-topbankier Karel De Boeck. Die moet later deze zomer aantreden als nieuwe CEO van Dexia. Mariani blijft nog topman tot de halfjaarcijfers van de restbank goedgekeurd worden. Dat gebeurt normaal op 2 augustus. Daarna houdt hij nog twee mandaten over: het voorzitterschap van de dochters DenizBank en Dexia Asset Management, althans tot die verkocht zijn.

Een heikel punt is hoeveel Mariani opstrijkt bij zijn vertrek. Dat is symbolisch niet onbelangrijk na het Dexia-debacle en de grote risico’s die de staat op zich heeft genomen om de groep garanties te verschaffen. Eerder dit jaar ontstond veel tumult toen bleek dat hij bij een verbreking van zijn contract recht zou hebben op maximaal 2,4 miljoen euro.

‘Hij krijgt geen vertrekvergoeding omdat hij zelf ontslag neemt’, zegt Dexia-woordvoerster Ulrike Pommée. ‘De raad heeft hem gevraagd nog een aantal dossiers af te werken.

Tijdens zijn opzegperiode, vanaf begin augustus, blijft hij nog min of meer zes maanden voor de groep werken en wordt hij ook verder betaald.’ Zes maanden komen overeen met een half jaar salaris of 600.000 euro. Een volledige vergoeding, maar voor een beperkte opdracht.

Volgens diverse bronnen is die regeling, ook al is ze conform het contract van Mariani, dan ook een gevolg van een compromis met de Fransman. ‘Hij heeft laten verstaan dat hij ook kon leven met 600.000 euro’, zegt een bron.

De regering-Di Rupo, die zich eerder fel had verzet tegen een royale vertrekpremie, wou geen reactie kwijt. Maar er wordt in de Wetstraat wel op gewezen ‘dat het veel erger had kunnen zijn’.

Er is overigens nog een tweede compromis, tussen Belgen en Fransen, over de datum waarop Mariani CEO af is. De Belgen wilden 1 juli, maar de Fransen eisten dat dat pas zou zijn als er een akkoord is over de definitieve staatsgaranties voor de groep. Het akkoord dat uit de bus kwam, is dus begin augustus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud