Maximaal 5.000 euro supplementen voor zwaar ziek kind

In totaal factureerden alle artsen uit Belgische ziekenhuizen in 2015 531 miljoen euro aan supplementen. ©ANP XTRA

De ziekenfondsen willen voor kwetsbare groepen een maximumplafond voor erelonen. Ziekenhuizen mogen binnenkort alvast niet meer dan 5.000 euro ereloonsupplementen aanrekenen voor zwaar zieke kinderen in een eenpersoonskamer.

De ereloonsupplementen zijn de afgelopen jaren blijven stijgen, met gemiddeld 6,5 procent per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag berichten. 

303 miljoen
erelonen
In totaal factureerden alle artsen uit Belgische ziekenhuizen in 2015 531 miljoen euro aan supplementen.

In totaal factureerden alle artsen uit Belgische ziekenhuizen in 2006 303 miljoen euro aan supplementen. In 2015 was dat al opgelopen tot 531 miljoen euro. Meer dan 7.000 patiënten moesten meer dan 5.000 euro uit eigen zak betalen, boven op de terugbetaalde erelonen. Eén chronische dialysepatiënt moest zelfs 54.000 euro opleggen, nadat hij 54 dagen in het ziekenhuis had gelegen.

Voor kankerpatiënten, chronisch zieken, ouderen of mensen die een transplantatie hebben ondergaan, liggen die supplementen een pak hoger dan voor de doorsneepatiënt. Volgens experts van het IMA jaagt dat onrechtstreeks ook de prijs voor een hospitalisatieverzekering de hoogte in.

Plafond

Maar op die ereloonsupplementen komt nu een plafond van 5.000 euro - althans voor kwetsbare groepen. Dat is op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) afgesproken in het tarievenakkoord 2018-2019 tussen artsen en ziekenfondsen.

Wie tot die 'kwetsbare groepen' behoort, is nog niet helemaal duidelijk. 'Over kinderen met kanker of een zeldzame ziekte is geen discussie', zegt Bart Demyttenaere van het IMA. 'Over andere patiëntengroepen worden tegen 30 juni voorstellen geformuleerd. We denken aan transplantatiepatiënten en mensen met zeldzame aandoeningen of een polytrauma (een trau­ma met let­sel aan twee of meer orgaansystemen, red.).'

Met de artsen is ook afgesproken dat de erelonen dit en volgend jaar niet mogen stijgen. Zij zegden toe, op voorwaarde dat de ziekenhuizen niet meer afdrachten van hen eisen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect