Medicijn Viktor weldra terugbetaald

Laurette Onkelinx (Foto: Belga). ©BELGA

Het geneesmiddel Soliris wordt vanaf 1 juli terugbetaald voor PNH- en aHUS-patiënten. Dat zijn minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en de firma Alexion overeengekomen.

Het akkoord maakt het voor alle patiënten die lijden aan 'paroxismale nachtelijke hemoglobinurie' (PNH) en aan het 'atypisch hemolytisch en uremisch syndroom' (aHUS) mogelijk te genieten van een terugbetaling door het Riziv van hun behandeling met Soliris. Dat staat in een dinsdagochtend verstuurd persbericht van de minister.

'Het akkoord, dat op de twee indicaties van toepassing is, werd mogelijk dankzij de inspanningen van de farmaceutische firma en van de overheid', aldus Onkelinx.

Modaliteiten

De minister voegt er nog aan dat dat de modaliteiten van het akkoord, die handelsgeheim bevatten, vertrouwelijk blijven. De terugbetalingsprocedure treedt op 1 juli 2013 in werking.

Aangezien het enige tijd duurt alvorens de terugbetalingsprocedure in werking treedt en zowel de minister als Alexion ervan overtuigd is dat de patiënten dringend nood hebben aan toegang tot Soliris, neemt Alexion ondertussen alle eventuele nieuwe behandelingen van het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) kosteloos op zich.

Viktor

De discussie over een eventuele terugbetaling van het medicijn haalde vorige week de pers na het verhaal van de 7-jarige Viktor. Dat jongetje uit Aalst heeft een zeldzame immuunziekte, waarbij gezonde bloedcellen worden afgebroken en de nieren blokkeren.

Soliris is het enige geneesmiddel dat kan helpen. Om de twee weken moet Viktor een dosis krijgen. Maar aan het middel hangt een fors prijskaartje.

Soliris kost 9.000 euro per dosis, maar wordt nu alleen maar terugbetaald voor PNH-patiënten, niet voor aHUS-patiënten. Op 1 juli komt daar verandering in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud