analyse

Meer dan 3.000 doden door het coronavirus in ons land

20.000 testkits worden verdeeld om het personeel en de bewoners van woon-zorgcentra te testen op het coronavirus. ©Photo News

De longziekte Covid-19 die het coronavirus veroorzaakt, blijft lelijk huishouden in ons land. Er zijn op één dag weer 496 nieuwe overlijdens gemeld, waarvan bijna acht op de tien in de rusthuizen.

Het is geen beste dag voor ons land in de coronapandemie, blijkt uit de dagelijkse update door Volksgezondheid. In de ziekenhuizen is een record van 325 overlijdens gemeld. Daar komen nog eens 171 doden bij - voor de periode tussen 18 en 31 maart - die de rusthuizen nog niet gerapporteerd hadden. Het is de derde en volgens experts van de overheid in principe laatste keer dat een bijkomend aantal doden in de statistieken opgenomen moeten worden. Op 31 maart ging het om 94 extra overlijdens en op 7 april om 241, hoofdzakelijk uit de rusthuizen.

De 496 overlijdens brengen het totale aantal doden in België op 3.019. Daarvan is 57 procent overleden in het ziekenhuis. Dat zijn dus mensen die positief getest zijn op het coronavirus. 41 procent zijn mensen uit de woon-zorgcentra van wie vermoed wordt dat ze Covid-19 hadden. Tot nu werden alleen mensen die heel ernstige symptomen hadden in de ziekenhuizen getest. 2 procent overleed thuis.

Woon-zorgcentra

De statistieken tonen opnieuw de precaire situatie in onze woon-zorgcentra. Van de 496 bijkomende doden zijn 114 mensen met een positieve Covid-19-test overleden in het ziekenhuis. De rest, 77 procent, zijn bewoners van de woon-zorgcentra. In Vlaanderen is de topambtenaar van het departement Welzijn aangesteld als crisismanager om de verspreiding van het coronavirus in onze rusthuizen tegen te gaan. Op minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kwam zware kritiek nadat de sector aan de alarmbel had getrokken over onvoldoende steun bij het beheersen van de crisis. In Wallonië en Brussel is de situatie niet veel beter en wordt de hulp van het leger ingeroepen.

77 procent
Overlijdens
77 procent van de 496 bijkomende doden zijn mensen uit de woon-zorgcentra.

Viroloog Steven Van Gucht meldt dat bijkomend 5.806 tests zijn afgenomen bij personeel en bewoners van de woon-zorgcentra. Die zijn voor analyse in het labo. Rond die tests bestaan meningsverschillen tussen de politiek en de experts. De regering wil dat de protocollen aangepast worden en dat veel ruimer getest wordt dan op mensen met symptomen in de ziekenhuizen. Daarvoor loopt een pilootproject met 20.000 tests in de woon-zorgcentra, waarvan de helft in 85 Vlaamse rusthuizen.

De bedoeling is dat op te drijven om breder te testen in de 1.500 Belgische rusthuizen. Minister Philippe De Backer (Open VLD), die de regering heeft aangeduid als materiaalmeester voor alle coronabenodigdheden, klaagt dat het aantal tests per dag naar 10.000 kan, maar nog altijd maar 4.000 tests gebeuren. De Backer en de politiek willen dat ook getest wordt op mensen zonder symptomen, om het virus veel beter in kaart te krijgen. Maar daar is onder de wetenschappelijke experts die de regering adviseren onenigheid over. Er is eensgezindheid dat meer getest wordt, minder consensus is er over hoe en op wie dat dan moet gebeuren.

45 procent
Ouder dan 85
Bijna acht op de tien doden zijn ouder dan 75 en bijna de helft ouder dan 85. Van 707 op ruim 3.019 doden is de leeftijd niet gerapporteerd.

België staat bijzonder hoog in de lijst met landen met het hoogste aantal coronadoden. In absolute aantallen staan we op de achtste plaats. België is op weg het aantal doden te overtreffen van China (3.336), waar het virus vorig jaar uitbrak. Al wordt weinig geloof gehecht aan de Chinese cijfers. De internationale gemeenschap gaat ervan uit dat China de ware impact van het virus verdoezelde, waardoor het in het Westen te lang onderschat is.
 
Per miljoen inwoners telt ons land het op vier na meeste doden. Statistici zijn niet erg gewonnen voor vergelijkingen pro capita. Die laten kleine landjes er slechter uit zien, luidt het. Zo staat de ministaat San Marino op één in de ranking per miljoen inwoners met 34 doden en Andorra op drie met 25 doden.
Dat is dus niet de beste graadmeter om te kijken hoe slecht een land het doet. Er komen veel factoren bij kijken. België is klein en dichtbevolkt, wat ons kwetsbaar maakt voor een snelle verspreiding van het erg besmettelijke corona. België is ook een belangrijke transport- en logistieke hub, wat een snelle verspreiding ook kan verklaren. Het virus is niet dodelijker of besmettelijker in het ene land dan het andere.
Daarnaast, zo wordt geopperd, is de vraag of elk land wel op dezelfde manier telt. Belgische experts stellen dat een groot deel landen enkel doden in ziekenhuizen die bevestigd positief waren op corona, opneemt in de statistieken. België telt dus ook rusthuisbewoners van wie er een vermoeden van corona is.

Onder controle

Bijna acht op de tien doden zijn ouder dan 75 en bijna de helft ouder dan 85. De vraag rijst of onze woon-zorgcentra een hoofdrol spelen. Een internationale vergelijking kan gemaakt worden door de verwachte sterfte af te zetten tegen de reële sterfte. Maar die tabellen zijn nog niet allemaal beschikbaar.
Een hoogdag voor de ziekenhuizen was donderdag niet echt. De pandemie is onder controle. Ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en aan beademing, in het ziekenhuis en genezen verklaarde gevallen blijven op dezelfde niveaus schommelen. Het belangrijkste: 58 procent van de beschikbare bedden op intensieve zorg is bezet. Maar de cijfers zijn allerminst goed genoeg om de lockdown op te heffen of te versoepelen. Daarvoor moet er eerst een serieuze daling zijn van alle parameters over de ziekenhuizen.
Bovendien: op 3.700 tests waren er weer 1.684 positieve gevallen. Weer een lichte stijging. Ook daar geeft de epidemie zich nog niet gewonnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud