Advertentie
netto

Meer mogelijkheden voor wie bedrijfswagen inruilt voor groener exemplaar

©Peter Hilz

Het mobiliteitsbudget, waarbij werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar en alternatieve vervoersoplossingen, wordt uitgebreid. Zo komt er onder meer een voetgangerspremie.

De Kamercommissie Financiën heeft woensdagmiddag in tweede lezing haar fiat gegeven voor het wetsontwerp waarmee minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) het bedrijfswagenpark versneld wil vergroenen. Via amendementen - naar een wetsvoorstel van CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh - kwam er ook een aanpassing van het mobiliteitsbudget.

Dat systeem werd twee jaar geleden ingevoerd, maar is nog niet goed ingeburgerd. Amper 0,15 procent van de werknemers met een salariswagen maakt gebruik van het mobiliteitsbudget om over te stappen naar een meer ecologische vervoersoplossing.

Om meer werknemers warm te maken voor het systeem, komt er een verruiming van de 'duurzame oplossingen' die met het mobiliteitsbudget kunnen worden gefinancierd. Het gaat bijvoorbeeld om de parkeerkosten voor werknemers die de auto nemen om naar een treinstation of bushalte te rijden. Ook wordt een voetgangerspremie toegevoegd.

Woonkrediet terugbetalen

Daarnaast wordt de straal waarin werknemers hun huisvestingskosten kunnen inbrengen in het mobiliteitsbudget vergroot. Nu kan iedereen die binnen vijf kilometer van zijn of haar werkplek woont daarvan gebruikmaken. Dat wordt binnen tien kilometer. 

Ten slotte maakt de Kamer komaf met de wachttijd. Nu moeten werkgevers in minstens één salariswagen voorzien voor minimum 36 maanden voor ze het mobiliteitsbudget kunnen invoeren. Die wachttermijn wordt geschrapt.

Het is de bedoeling om de uitbreiding vanaf volgend jaar te laten ingaan, zegt Van den Bergh.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud