Meer vraag naar medicijnen op afbetaling

(foto HH) ©Merlin Daleman/Hollandse Hoogte

Almaar meer patiënten kunnen hun geneesmiddelen niet meer betalen en vragen aan de apotheker om hun betalingen uit te stellen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van het vaktijdschrift De Apotheker. Bovendien leidt de crisis ertoe dat de mensen besparen op medicatie.

50 procent van de apothekers in Franstalig België en 30 procent in Nederlandstalig België worden geconfronteerd met de vraag om de betaling van medicijnen uit te stellen, meldt De Apotheker. 

Bijna negen op de tien (88 procent) Nederlandstalige apothekers en zeven op de tien (69 procent) Franstalige krijgen bovendien geregeld de vraag om goedkopere alternatieven van geneesmiddelen te verkopen. De meeste apothekers (81 procent) wijzen er geregeld zelf op dat er goedkopere versies van geneesmiddelen voorhanden zijn.

70 procent van de Belgische apothekers zegt dat patiënten door de crisis minder geneesmiddelen kopen, waar twee jaar geleden slechts de helft dat opmerkte.

'We weten uit ervaring dat apothekers vroeger vrij gemakkelijk een uitstel van betaling accepteerden bij mensen die ze kenden, maar dat dat nu steeds minder gebeurt omdat de vraag zo groot is', zegt Desirée De Poot, de hoofdredacteur van De Apotheker. 'Bovendien zijn er behoorlijke wachttijden voor de zogenaamde Bf-medicatie, waarbij een adviserende geneesheer een attest moet geven vooraleer de medicatie wordt terugbetaald. Soms kunnen mensen niet wachten tot het attest in orde is en moeten ze heel veel betalen aan de apotheker.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud