Advertentie

Meerderheid in de maak voor afschaffen maaltijdcheques

De maaltijdcheques zouden wel eens kunnen vervangen worden door een vergoeding. ©BELGA

CD&V en Open VLD hebben in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om de maaltijdcheques af te schaffen. Ze willen de cheques vervangen door een maaltijdvergoeding op de loonbrief.

‘Onze bedrijven betalen jaarlijks zo’n 43 miljoen euro aan de uitgevers van de cheques. De handelaars die de cheques willen recupereren, betalen ook nog eens zo’n 30 à 40 miljoen euro. Dat is weggegooid geld’, stelt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer, de indiener van het voorstel. 

Ook de N-VA schaart zich achter het voorstel, al stelt Kamerlid Zuhal Demir wel een bijkomende voorwaarde. ‘Als we maaltijdcheques vervangen door een maaltijdvergoeding, dreigt de Sociale Zekerheid dat als loon te zien en het ook zo te belasten. Dat betekent een extra kostprijs voor de werkgevers en dat willen wij niet. Daarom stemmen we enkel met de hervorming in als we zo’n scenario kunnen vermijden.’ Ook CD&V en Open VLD sturen daarop aan.

Loopbaanrekening

In de vorige legislatuur werden de maaltijdcheques ei zo na al afgeschaft. Pas na veel druk van zowel de werkgeversorganisaties als de vakbonden stemde uiteindelijk een kleine meerderheid tegen een voorstel van de toenmalige senatoren Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V).

Onze bedrijven betalen jaarlijks zo’n 43 miljoen euro aan de uitgevers van de cheques. Dat is weggegooid geld.
stefaan vercamer
CD&V-kamerlid

Vercamer hoopt de sociale partners dit keer te kunnen overtuigen met de belofte om het schrappen van de maaltijdcheque in een latere fase gepaard te laten gaan met de invoering van een loopbaanrekening. Werknemers krijgen dan in plaats van maaltijdcheques, een bedrijfswagen of een ander extralegaal voordeel maandelijks een bepaald bedrag op een rekening gestort. Dat budget kunnen ze gebruiken om zelf een auto te leasen, maar ook om een loopbaanpauze te nemen of als een extraatje voor het pensioen.

Het afschaffen van de maaltijdcheque staat niet in het regeerakkoord en het gebeurt niet elke dag dat een parlementair initiatief het tot wet schopt. Toch lijkt het voorstel een serieuze kans te maken. Met CD&V, Open VLD en de N-VA zijn al drie van de vier meerderheidspartijen ervoor gewonnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud