Advertentie

Meerderheid verhoogt druk op PS over wapendeals

©BELGA

De federale meerderheidspartijen zijn bereid een embargo in te stellen op de verkoop van wapens vanuit België aan Saoedi-Arabië.

Dat blijkt uit een reeks amendementen die ze hebben ingediend op een voorstel van resolutie van Ecolo-Groen en waarmee ze de bal in het kamp van de gewesten leggen. De groene fractie wil elke handelsrelatie met de oliestaat bevriezen, maar zo ver wil de meerderheid niet gaan.

De resolutie leek lange tijd een tekst voor de parlementaire galerij. Tot twee weken een polemiek losbarstte over de goedkeuring die ons land gaf aan de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie. Als antwoord op de forse kritiek stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) daarop voor een debat te openen over de lijn die ons land moet volgen in zijn relaties met Saoedi-Arabië.

Handelsrelaties

De groenen vragen dat alle handelsrelaties met het land worden opgeschort. Eerst moet er duidelijkheid komen over de financiële stromen tussen België en Saoedi-Arabië. De meerderheid wil dan weer een diepgaande reflectie over de Belgische handels- en diplomatieke relaties met de oliestaat vooraleer een nieuwe Belgische strategie te bepalen, gezien de Saoedische houding op het vlak van de mensenrechten.

Wat de wapenhandel betreft, stelt de meerderheid voor die stop te zetten in overleg met de gewesten. Dat brengt PS en cdH in een lastig parket. Saoedi-Arabië is één van de beste klanten van de Waalse wapenindustrie, meer bepaald van het 100 procent Waalse overheidsbedrijf FN in Herstal bij Luik.

Beide partijen vormen de meerderheid in Wallonië. Zij hebben tot nu toe steeds gepleit voor een Europees embargo, omdat een Belgisch initiatief geen zoden aan de dijk zou brengen. Minister Reynders bracht daar al tegen in dat Europese onderhandelingen daarover zeer lang zouden duren en zeer moeilijk zouden verlopen.

Stemming

Kamerlid Georges Dallemagne (cdH) pleit voor een plan om de engagementen ten opzichte van Saoedi-Arabië terug te schroeven. 'We moeten dat land definitief als gevaarlijk beschouwen op het vlak van veiligheid', stelde Dallemagne. Die doelt op de rol van het koninkrijk in de verspreiding van het salafisme, een extremistische interpretatie van de islam. 'Indien men mij zegt dat er een gevaarlijk iemand naast mij zit, dan vraag ik een wapenembargo', merkte minister Reynders op.

Dit zijn beslissingen met grote gevolgen.
Peter De Roover
Kamerfractieleider N-VA

De commissie zet de werkzaamheden volgende dinsdag voort en zal proberen te landen met een stemming. Toch lijkt nog niet iedereen overtuigd. 'Dit zijn beslissingen met grote gevolgen', waarschuwde N-VA-fractieleider Peter De Roover. De relaties met Saoedi-Arabië op de helling plaatsen omwille van de mensenrechten zou repercussies kunnen hebben op de relaties met andere landen, maar ook op de Europese benadering die ons land veelal voorstaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud