Meerderheid voor dotatiekorting Prins Laurent

Prins Laurent. ©Photo News

Prins Laurent dreigt zijn dotatie te verliezen, nadat hij zich heeft laten fotograferen tijdens de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger.

Het lijkt erop dat de laatste demarche van prins Laurent de druppel is die de emmer kan doen overlopen. Laurent deelde een foto op Twitter waar te zien is hoe hij in militair uniform een taart aansnijdt met een aantal hoge Chinese militairen.

Nochtans had premier Charles Michel (MR) hem al eens gewaarschuwd dat hij niet zomaar kan afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Dat gebeurde in januari toen Laurent zonder toestemming met de premier van Sri Lanka had afgesproken. Michel zei hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen.

De N-VA roept intussen op om de dotatie van Laurent af te nemen.'Dit is het zoveelste incident op rij', zegt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge. 'Als een lid van de koninklijke familie contact heeft met de vertegenwoordigers van een buitenlandse mogendheid, dan kan hij dat niet zonder goedkeuring van de regering. Zo simpel is het. Het kan niet dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel.'

Ook Jong CD&V wil dat de dotatie van Laurent verdwijnt. 'De dotatie voor de leden van het Belgische koningshuis moet beperkt worden tot het staatshoofd, het afgetreden staatshoofd en de kroonprins(es).' Dat betekent dat Laurent en Astrid hun dotatie van respectievelijk 308.000 euro en 321.000 euro per jaar zouden verliezen.

Sanctie

Intussen kondigt de premier aan dat er een 'proportionele sanctie' zal worden opgelegd aan Laurent. Die kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie voor 2017 van de prins, zegt de woordvoerder van de premier aan het persagentschap Belga.

Volgens het kabinet van Michel was noch de regering, noch het paleis op de hoogte van Laurents aanwezigheid op een diplomatieke plechtigheid. 'Dit volgt op meerdere waarschuwingen van de premier', luidt het.

Laurent zelf werd op de hoogte gebracht van de sanctie die hem boven het hoofd hangt. Hij zal ook door de premier worden ontvangen.

Terughoudend

CD&V kan zich vinden in de demarche van de premier. ‘Je kan niet blijven met de vinger wijzen’, zegt CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Hij wijst erop dat na de vorige incidenten regels in het leven zijn geroepen waarin staat dat leden van de koninklijke familie die een dotatie ontvangen zich terughoudend en voorzichtig moeten opstellen.

Open VLD gaat een stap verder en sluit een volledige afschaffing van de dotatie niet uit. Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) hoopt dat de sanctie zwaar genoeg zal zijn om Laurent ertoe aan te zetten een keuze te maken. ‘Ofwel aanvaardt hij de afspraken en behoudt hij een dotatie, ofwel zegt hij dat een vrij man is en doet hij afstand van zijn dotatie. Als de sanctie een maat voor niets is, moeten we de totaliteit van de dotatie in vraag durven te stellen.’

Kamerlid Hendrik Vuye (ex-N-VA) vreest dat de vermindering van de dotatie van Laurent ‘eerder symbolisch’ zal zijn. 'Je mag niet vergeten dat de MR, de partij van de premier, zeer koningsgezind is’, zei Vuye in 'Terzake'.    
 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud