Meerwaardebelasting bij verkoop bedrijf op tafel
Wie zijn bedrijf verkoopt zal in de toekomst belast worden op de meerwaarde die daarbij gerealiseerd wordt. Tenminste als het van CD&V afhangt, die dat voorstel op de onderhandelingstafel heeft gelegd, vernam De tijd.
Het is al langer duidelijk dat CD&V voorstander is van een vermogenswinstbelasting. Maar nu heeft de partij ook een concreet voorstel op tafel gelegd. Ze mikt op een meerwaardebelasting op aandelen. Maar het is niet de bedoeling om de kleine belegger te viseren die een pakketje aandelen verkoopt.
In een werkgroep lanceerde de partij een piste om de meerwaarde te belasten voor wie ‘een aanmerkelijk belang’ in een bedrijf bezit en dat verkoopt. Hoe groot dat belang (5 of 10 procent of meer?) moet zijn, is nog voer voor discussie. Maar het zorgt nu al voor zenuwachtigheid bij ondernemers. ‘Zo snij je in het weefsel van de familiebedrijven, die veelal een aanmerkelijk belang bezitten’, zegt een bron uit de ondernemerswereld.
In Nederland en Frankrijk bestaat zo’n meerwaardebelasting al. In ons land moet nu alleen een meerwaardebelasting worden betaald voor wie meer dan 25 procent van een bedrijf bezit en verkoopt aan een vennootschap van buiten de Europese Unie.
Het voorstel van de Vlaamse christendemocraten past in een trend die werd ingezet door de regering-Di Rupo. Toen werd beslist om de belasting op te trekken naar 25 procent voor wie zijn vennootschap liquideert. CD&V wil nu een stap verder gaan en ook de verkoop van ondernemingen belasten. Want waarom iemand wel belasten die zijn onderneming vereffent en iemand die verkoopt niet, is de redenering.
Het idee van CD&V is nog niet verworven. Het zal aan bod komen tijdens de begrotingsgesprekken die vanaf mogen herstarten. Maar voordien wil CD&V wel duidelijkheid over wie premier wordt: Charles Michel, Didier Reynders of Maggie De Block. De Vlaamse christendemocraten zijn ervan overtuigd dat er maar een doorbraak kan komen over de begroting als duidelijk is wie premier wordt. Hij of zij moet immers bereid zijn zijn nek uit te steken om tot een compromis te komen.
Meest gelezen
- 1 Pensioenen in supernota De Wever: malus van 5 procent per jaar dat u te weinig werkt
- 2 Wat zegt nieuwe supernota over meerwaarde- en effectentaks?
- 3 Lek over supernota-De Wever dwingt onderhandelaars kleur te bekennen
- 4 Tarief effectentaks stijgt naar 0,25 procent in nieuwe supernota De Wever
- 5 Europees prijsplafond voor gas afgevoerd zonder ook maar één keer gebruikt te zijn