Meevaller van 800 miljoen euro voor begroting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). ©Photo News

Het ziet ernaar uit dat de belastinginkomsten dit jaar 400 tot 800 miljoen euro boven de doelstelling van de regering-Michel uitkomen.

Dat zegt de administratie Financiën, die op verzoek van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een voorspelling heeft gemaakt.

Volgens Van Overtveldt is daardoor de kans groot dat het begrotingstekort dit jaar in de buurt of zelfs onder 1 procent van het bruto binnenlands product of 4,5 miljard euro uitkomt. De Nationale Bank zei vorige week een tekort van 1,2 procent te verwachten. Ter vergelijking: toen de regering-Michel eind 2014 begon, bedroeg het begrotingstekort nog 3,1 procent van het bbp of 12,4 miljard euro.

De beter dan verwachte evolutie van de belastinginkomsten is deels te verklaren door een ingreep van Van Overtveldt zelf. Hij verhoogde de boetes voor bedrijven en zelfstandigen die geen of onvoldoende belastingen vooraf betalen. Dat heeft velen dit jaar aangezet meer vooraf te betalen.

In de eerste elf maanden stegen de voorafbetalingen met een derde of 2,5 miljard euro, terwijl de regering slechts een groei van 12 procent had verwacht. De keerzijde van de medaille is dat dit slechts een tijdelijk effect is. Hoe meer bedrijven vooraf betalen, hoe minder inkomsten de fiscus binnenkrijgt bij de afrekening.

De kans is groot dat het begrotings tekort dit jaar in de buurt of zelfs onder 1 procent uitkomt.
johan van overtveldt
minister van financiËn

De ingreep van Van Overtveldt is niet de enige reden voor de stijging. Door de gunstige evolutie van de economische groei komen spontaan meer inkomsten binnen. Bedrijven verwachten hogere winsten, waardoor ze meer belastingen betalen. En consumenten hebben meer vertrouwen en kopen meer, waardoor de inkomsten uit btw en accijnzen stijgen.

Maar niet alle belastinginkomsten stromen vlot binnen. Er zijn ook tegenvallers. Nu al is duidelijk dat de fiscale regularisatie de beoogde doelstelling van 300 miljoen euro niet zal halen dit jaar.

Maar alle inkomsten samen genomen is sprake van een forse stijging. Over de eerste elf maanden is er een toename van 10,3 procent, een stuk meer dan de 6,1 procent waar de regering mee rekening hield in haar begroting.

De positieve gevolgen voor de begroting zetten meteen aan tot dromen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever ligt een begrotingsevenwicht volgend jaar binnen handbereik. ‘Als je nu verdappert en de juiste beslissingen neemt bij de begrotingscontroles, dan zijn we er’, zei hij op Radio 1. Tegelijk beseft hij dat het niet makkelijk wordt. ‘De verkiezingen werpen hun schaduw vooruit: dit is steil bergop fietsen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud