Meevaller voor begroting: minder werklozen

De werkloosheid daalt dit jaar sterker dan verwacht. ©ANP XTRA

Het hoeft niet altijd dramatisch budgettair nieuws te zijn: de begroting van de sociale zekerheid doet het beter dan verwacht, door een daling van het aantal werklozen en een tragere indexering.

Komende vrijdag komen de topambtenaren van het monitoringcomité met hun update van de begrotingstoestand. Normaal vormt dat de basis voor de begrotingscontrole, maar daarvoor ontbreekt een regering met volle bevoegdheid. Vandaar dat de koninklijke opdrachthouders hun best doen om de regering-Wilmès snel een doorstart te laten maken met steun van de groenen en de socialisten. Maar dat lukt voorlopig niet omdat CD&V op de rem staat. 

De cijfers houden nog geen rekening met de mogelijke impact van de coronacrisis.

En kijk: na alle ontsporingen de jongste jaren, is er een beetje goed nieuws: de begroting van de sociale zekerheid tekent een verbetering van 238 miljoen op, concludeerden de sociale partners vrijdag tijdens de bijeenkomst van het beheerscomité. Dat schrijft De Morgen en is bevestigd aan onze redactie.

Er zijn meerdere verklaringen, maar de opvallendste is dat het aantal werklozen sterker gedaald is, waardoor er 72 miljoen minder moest uitgegeven worden dan verwacht. Doordat de levensduurte minder snel is gestegen, viel ook de indexering van de uitkeringen later. Dat heeft een gunstig effect van 73 miljoen op de begroting. 

Corona

Redenen tot feestvreugde zijn er niet. De cijfers houden nog geen rekening met de mogelijke economische impact van het coronavirus. De verwachting is dat de crisis leidt tot een groeivertraging wereldwijd.

Alleen al de situatie in Italië, waar het economische hart - het noorden van het land - in een deadlock gaat, zal zich laten voelen in België. Vijf procent van onze export - zowat 18,6 miljard euro - gaat naar Italië. 

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) maakte eerder bekend dat meer dan 100 bedrijven technische werkloosheid hebben aangevraagd, goed voor 1.500 à 1.700 jobs. Dat betekent dat de overheid opnieuw meer uitkeringen moet betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud