Mei doorbreekt reeks faillissementenrecords

(foto belga) ©BELGA

Na elf maanden records in aantal faillissementen heeft de maand mei die reeks doorbroken. Met 902 faillissementsuitspraken werd voor het eerst in bijna een jaar geen record gebroken. Met dank aan de drie betaalde feestdagen en bijbehorende brugdagen.

Tot eind mei gingen dit jaar al 5.139 bedrijven over de kop, of 12,5 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. In mei was er voor het eerst in elf maanden geen hoger cijfer dan een jaar eerder.

Dat zijn 2.483 faillissementen in Vlaanderen (+8,76% t.o.v. januari-mei 2012), 1.411 in Wallonië (+10%) en 1.225 in Brussel (+22,87%).

De sterkste stijgingen zitten bij de bouwnijverheid (+22,9%), de kleinhandel (+25%) en de zakelijke dienstverlening (+21,9%).

Banenverlies

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen 9.923 jobs op de helling te staan als gevolg van faillissementen van de werkgever. Dat is iets minder dan de 10.127 van vorig jaar. Graydon stipt echter aan dat ook daar wellicht het effect speelt van wat minder werkdagen in mei. Dat speelt mee in het lagere aantal faillissementsuitspraken.

Van de bedreigde jobs zijn er 5.172 in Vlaanderen opgetekend, 1.654 in Brussel en 3.097 in Wallonië.

Het zwaarste faillissement qua jobverlies is dit jaar voorlopig dat van het kippenverwerkingsbedrijf Harry Verbinnen, eind februari, waar 192 banen op de tocht kwamen te staan. Plus nog eens 94 banen in het verbonden bedrijf Lintor.

Opvallende namen in de lijst met faillissementen in de afgelopen maand mei zijn onder meer Koninklijke Beerschot Antwerpen Club en Alfacam.

(klik op grafiek voor vergroting)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud