'Met ruk naar links kan sp.a verkiezingen winnen'

Volgens Daniel Termont, de burgemeester van Gent, heeft zijn partij op een congres zaterdag 'een ruk naar links gemaakt'. Foto: Belga.

'De herbronning van de sp.a is een duidelijke ruk naar links', zei Daniël Termont, de sp.a-burgemeester van Gent zondagmiddag in het VTM-nieuws. 'Daarmee is de partij klaar om de verkiezingen te winnen.' Zaterdag keurden de Vlaamse socialisten een nieuwe beginselverklaring goed.

Termont was opvallend lief voor de Franstalige zuterpartij PS. 'De contacten tussen de PS en de sp.a zijn altijd goed geweest. Maar alles staat en valt met mensen. En de contacten met Paul Magnette en Elio Di Rupo zijn zeer goed.' Dat beide partijen kiezen voor een duidelijk links profiel, is daar volgens Termont niet vreemd aan.

Zaterdag keurde de sp.a in Leuven een nieuwe beginselverklaring goed. Die draait rond vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. 'Werken aan 450 euro per maand leidt niet tot vrijheid', aldus voorzitter Bruno Tobback. 'Ethisch ondernemen leidt niet tot vrijheid als anderen niet hetzelfde doen, want dat creëert oneerlijke concurrentie en leidt tot het failliet van de ethische ondernemer.'

Ook thema's zoals fiscaliteit, ondernemen, werk, Europa en energie werden besproken. Inzake fiscaliteit houdt sp.a vast aan de progressiviteit. Voor staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez heeft de fiscaliteit een grote hervorming nodig waarbij inkomens uit vermogen zwaarder belast worden om de inkomens uit arbeid te kunnen ontzien.

Strijd tegen fraude

Daarnaast hamerde Crombez ook op een efficiënte strijd tegen fraude. 'Ons finaal doel is de globale lastendruk, die door de bankencrisis is gestegen, geleidelijk weer naar omlaag te krijgen. Maar dat moet kunnen zonder de kosten door te schuiven naar de gezinnen', luidt het in de congrestekst.

De sp.a wil een pact sluiten voor jobs, zodat iedereen die kan werken, ook een job vindt tegen een eerlijk loon. Meer jobs creëren kan door arbeid fiscaal aantrekkelijk te maken en de kaart van de innovatie te trekken.

Jongeren moeten sneller en ouderen langer aan het werk, en mensen van vreemde origine moeten meer kansen krijgen.

Energie

Op het vlak van energie ziet de partij fossiele brandstof, kernenergie en grote producenten geleidelijk plaats ruimen voor hernieuwbare energie en een hele reeks kleine spelers. Daardoor krijgt de consument opnieuw greep op de markt, versterkt door het succes van groepsaankopen. De partij zet daarnaast ook in op efficiënter omspringen met energie, zowel in de woningbouw als voor ondernemingen.

Sp.a wil eveneens een uniform distributietarief voor alle Vlamingen, en op termijn dus ook voor een fusie van de
distributienetbeheerders.

Europa ten slotte moet voor sp.a niet enkel een economische, monetaire unie zijn, maar ook een sociale unie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud