Advertentie

'Met sociale partners als het kan, zonder als het moet'

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) ©Photo News

De regering-Di Rupo hoopt het de socialistische vakbond alsnog aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar wil zich niet laten gijzelen. Dat bleek tijdens het vragenuurtje in de Kamer

De regering-Di Rupo blijft gehecht aan het sociaal overleg en heeft informele contacten met de sociale partners om een oplossing te vinden, nadat het ABVV de onderhandelingstafel heeft verlaten. Dat heeft vicepremier Steven Vanackere (CD&V) donderdag in de Kamer verklaard. Hij voegde er wel aan toe dat de sociale partners die hun verantwoordelijkheid willen nemen, niet het slachtoffer mogen worden van anderen die dat niet doen.

Zowat iedereen binnen de meerderheid benadrukte het belang van het sociaal overleg en betreurde dat het overleg een deuk heeft gekregen, nadat de socialistische vakbond eerder deze week de gesprekstafel heeft verlaten. Wel waren liberalen en christendemocraten - de ene al wat meer uitgesproken dan de andere - het er over eens dat, indien het niet met alle sociale partners kan, er maar een akkoord moet worden gesloten met diegenen die dat wel kunnen.

Op de socialistische banken benadrukte sp.a-kamerfractieleider Karin Temmerman het belang van een zo breed mogelijk draagvlak. Daarom is het voor haar belangrijk te blijven praten, al stelde ze nadien wel dat ‘iedereen in het sociaal overleg zijn verantwoordelijkheid moet nemen’. Ivan Mayeur (PS) nam dan weer geen afstand van het ABVV/FGTB. Hij zei begrip te hebben voor de woede van de arbeiders en stelde dat de vakbonden teruggrijpen naar de middelen die ze hebben, namelijk naar de mobilisatie. De regering en het parlement moeten volgens hem ‘olie in de wielen smeren, en geen zand’.

Vanuit de oppositie verweet Zuhal Demir (N-VA) de regering dat ze de verantwoordelijkheid in de moeilijke sociale dossiers naar de sociale partners heeft doorgeschoven. ‘De regering krijgt die nu als een boomerang in het gezicht terug. We zijn veertien maanden later en er zijn nul hervormingen’, zei Demir.

Ook Kristof Calvo (Groen) vond dat de regering zelf aan de basis van de problemen ligt, zij het op een andere manier dan N-VA. Hij verwees naar de ‘unilaterale loonbevriezing en het uithollen van de index’. ‘Welke geloofwaardigheid heeft de klassieke tripartite om de sociale partners de les te spellen, als ze zelf niet op één lijn zit?’, klonk het. Ecolo kreeg nadien nog het verwijt van Catherine Fonck (cdH) de woordvoerder van het ABVV te spelen.

De liberale vakbond liet gisteren alvast weten aan de onderhandelingstafel te blijven, maar eiste tegelijk vrijheid van loonsonderhandelingen. De liberale vakbond zal dan ook deelnemen aan de betoging die op 21 februari wordt georganiseerd in gemeenschappelijk front en die focust op de koopkracht van werknemers en sociaal verzekerden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud