Advertentie

Michel bespaarde minder dan Di Rupo

Hendrik Bogaert ©BELGA

Dat de regering-Michel het begrotingstekort heeft doen zakken, is vooral het gevolg van economische meevallers en eenmalige maatregelen. Er werd amper structureel bespaard.

Volgens cijfers van de Nationale Bank, die Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) met De Standaard deelde, was het grootste deel van de besparing onder premier Charles Michel het gevolg van de dalende rente op de overheidsschuld en de internationaal aantrekkende economie.

Hoewel de regering-Michel het begrotingstekort met 2,4 procentpunten terugdrong, tot 0,7 procent van het bruto binnenlands product, dreigt het tekort volgens het Federaal Planbureau opnieuw aan te dikken tot 1,6 procent. Dat heeft te maken met tegenvallende economische groei en de afwezigheid van een volwaardige regering.

Niet duurzaam

0,28%
Structureel
Het tekort zakte vooral door eenmalige maatregelen. Dat maakt dat in totaal maar 0,28 procentpunt van de sanering van 2,4 procentpunten het gevolg is van structurele hervormingen.

Maar dat Michel de voorgaande jaren niet duurzaam heeft bespaard, speelt ook een rol. Het tekort zakte vooral door eenmalige maatregelen. Dat maakt dat in totaal maar 0,28 procentpunt van de sanering van 2,4 procentpunten het gevolg is van structurele hervormingen. In die vergelijking scoorde de vorige regering, onder leiding van Elio Di Rupo, beter met een structurele sanering van 0,66 procentpunt in veel moeilijker economische tijden.

Bogaert dringt daarom aan op een regering die opnieuw kan saneren. 'Wie de lage rente aangrijpt om de begrotingsdiscipline overboord te gooien, dwaalt. Onze schuld is te groot, er komen extra kosten op ons af, en wat als de rente straks toch weer stijgt?'

Het is niet de eerste keer dat de CD&V’er, die tot de rechtervleugel van de partij behoort, kritiek uit op de begroting van de federale regering waar CD&V zelf deel van uitmaakte. ‘Wie gelooft België nog over de begroting?’, schreef hij vorig jaar in een opiniebijdrage in De Tijd. Enkele maanden eerder dreigde hij er zelfs mee om de begroting van zijn regering niet goed te keuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud