Advertentie
Advertentie

Michel: 'Galant is onvoorzichtig geweest'

Jacqueline Galant. ©Photo News

Premier Charles Michel laat minister Jacqueline Galant (MR) niet vallen, maar vindt wel dat ze 'onvoorzichtig' geweest is bij de aanstelling van het advocatenkantoor Clifford Chance.

Dat liet de premier donderdag verstaan in de Kamer. De oppositie blijft erbij dat minister van Verkeer Galant niet onvoorzichtig was, maar onwettig gehandeld heeft.

Galant kwam deze week onder vuur over de aanstelling van het advocatenkantoor Clifford Chance als consultant en voor juridische bijstand in een geschil met de Europese Commissie. Volgens de oppositie volgde ze niet alleen niet de juiste aanbestedingsprocedure, maar loog ze nadien ook in de Kamer door de affaire af te wentelen op haar administratie.

In dit dossier was het beter geweest om te kiezen voor een aanbestedingsprocedure met meerdere kantoren.
Charles Michel
Premier

Premier Charles Michel behoudt echter het vertrouwen in zijn partijgenote. 'Ik ben ervan overtuigd dat ze te goeder trouw gehandeld heeft', onderstreepte premier Michel. 'Was ze onvoorzichtig? Ja. Ik denk dat ze onvoorzichtig was. In dit dossier was het beter geweest om te kiezen voor een aanbestedingsprocedure met meerdere kantoren.'

De eerste minister ziet echter een reeks verzachtende omstandigheden. Niet alleen was het kabinet-Galant zich nog volop aan het installeren toen het kantoor in de arm genomen werd, de regels rond openbare aanbestedingen zijn ook erg complex en de jongste jaren meermaals gewijzigd. Het is dus niet altijd even duidelijk welke procedure juist gevolgd moet worden, argumenteerde de premier.

Michel wil zijn Kanselarij daarom aan het werk zetten om duidelijke instructies uit te werken, zodat steeds duidelijk zal zijn welke typeregels wanneer moeten gelden. Tegelijk engageerde hij zich tot 'volledige transparantie' ten aanzien van het parlement.

De oppositie was allerminst overtuigd. 'Dit is geen onvoorzichtigheid, dit is gewoon illegaal', foeterden Karine Lalieux (PS), Benoît Hellings (Ecolo), Vanessa Matz (cdH) en Marco Van Hees (PVDA). Ze vinden het onvoorstelbaar dat de premier zijn minister moet herinneren aan de basisregels die gelden rond openbare aanbestedingen. 'En de manier waarop u haar tot de orde roept, weegt bijzonder licht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud