Michel I start in financieel stormweer

©Photo News

De nieuwe regering heeft intussen de eed afgelegd, maar meteen steekt al de dreiging op van nieuwe risico's voor de financiële sector

De regering-Michel I legde daarnet de eed af bij koning Filip. De ambitie is groot, de Zweedse coalitie wil een sociaal-economische herstelregering zijn. Er staan zware hervormingen op het programma, in de hoop dat de economische motor zo weer op toerental komt.

Maar er dreigt al meteen noodweer. De Nationale Bank (NBB) waarschuwde gisteren voor ‘grote risico’s voor de Belgische financiële sector’. De economische donderwolken boven Europa maken onze banken en verzekeraars kwetsbaar. ‘De zwakke macro-economische omstandigheden leiden tot grote moeilijkheden voor de privésector, met inbegrip van de financiële sector, terwijl de publieke sector zijn schuldenlast moet verminderen’, zo schetste de toezichthouder op de banken en verzekeraars de situatie.

De cocktail van zwakke groei, ultralage rente en nulinflatie zet druk op de winstgevendheid van de Belgische financiële instellingen. De lage rente maakt het voor de banken alsmaar moeilijker winsten te halen uit herbeleggingen. Het ongunstige ondernemingsklimaat kan leiden tot minder bancaire activiteiten en een groter aantal wanbetalers, waarschuwde de Nationale Bank.

Ook de verzekeraars staan voor ‘grote uitdagingen’. Niet alleen hangen ze wettelijk vast aan onhoudbaar hoge verplichte rentevoeten voor sommige producten, bovendien zullen ze hun lopende obligatieportefeuille de komende jaren moeten hernieuwen tegen minder aantrekkelijke rentevoeten.

Het alarmsignaal van de Nationale Bank volgt op de tegenvallende Duitse economische cijfers en de waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een wereldwijde obligatiebubbel, die kan leiden tot enorme verliezen bij de financiële instellingen. IMF-topvrouw Christine Lagarde waarschuwde deze week ook voor ‘een aanzienlijk gevaar’ voor een recessie in de eurozone.

Als de Zweedse coalitie vanaf dag één geconfronteerd wordt met een financiële crisis, zal ze meteen alle zeilen moeten bijzetten. De vele nieuwkomers in de regering, zullen er dan meteen moeten staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud