Advertentie

Michel noemt voorstel grondwetsherziening 'communautaire waanzin'

Premier Charles Michel. ©EPA

Premier Charles Michel (MR) vindt dat de Kamer de deur veel te ver openduwt om na de verkiezingen de grondwet te kunnen wijzigen. De N-VA vindt dat Michel niet het recht heeft zich tegen de Kamer te verzetten.

De lijst van grondwetsartikels die deze week door de bevoegde Kamercommissie voor herziening vatbaar werden verklaard, komt neer op 'communautaire waanzin'. Dat zegt premier Charles Michel (MR) donderdag op Twitter. Hij zal zich vanuit de regering verzetten tegen de openstelling van 'communautaire artikels'.

Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA in de Kamer, vindt het waanzin dat een ontslagnemende minderheidsregering het oordeel van de Kamer niet volgt.

In de Kamer keurde de Commissie voor de Herziening van de Grondwet dinsdag een lijst goed van 44 artikels die voor herziening vatbaar worden verklaard. Dat betekent dat die artikels in de volgende legislatuur kunnen worden gewijzigd als daar een tweederdemeerderheid voor te vinden is.

Donderdagavond moet de plenaire Kamer zich nog uitspreken.

De lijst bevatte een aantal voorspelbare artikels, zoals 7bis, dat de voorstanders van een klimaatwet willen aangrijpen om zo'n wet grondwettelijk te verankeren. Er kwamen ook enkele verrassingen en minder verwachte artikels uit de bus. Voorbeelden zijn het artikel 1, dat de Belgische staatsstructuur bepaalt, of het artikel dat het mogelijk maakt tweetalige scholen in Brussel te installeren.

Het is afwachten of de plenaire Kamer de lijst van de commissie bevestigt. Nadien moeten ook de Senaat en de regering bepalen welke artikels ze voor herziening vatbaar willen maken. Enkel de artikels die in de drie lijsten voorkomen, worden weerhouden.

De redenering daarachter is dat de wetgevende macht in het federale België wordt uitgeoefend door de Kamer, de Senaat en deels door de regering. Die laatste heeft namelijk het recht om wetsontwerpen in het parlement in te dienen.

Minderheidsregering

Het uitzonderlijke aan de huidige situatie is echter dat de regering in lopende zaken zit en bovendien een minderheidsregering is. De N-VA vindt daarom dat de premier beter het oordeel van de Kamer respecteert. Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vraagt Michel of hij als premier spreekt, dan wel als MR-voorzitter. Michel combineert beide functies.

Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA in de Kamer, vindt het waanzin dat een ontslagnemende minderheidsregering het oordeel van de Kamer niet volgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud