Advertentie

Michel voert forcing rond vennootschapsbelasting

©BELGA

Premier toetst zelf gevolgen af met Nationale Bank en Planbureau.

Premier Charles Michel (MR) overlegt in stilte met de Nationale Bank, het Planbureau en de Hoge Raad van Financiën om het pad te effenen voor een compromis over de hervorming van de vennootschapsbelasting, een meerwaardebelasting en de activering van spaargeld. Dat vernam De Tijd. Deze maand staan nog enkele afspraken in zijn agenda.

Charles Michel beseft dat er een doorbraak moet komen, al was het maar om de regering een tweede adem te geven.

Grote consultants en bedrijfsleiders als Proximus-CEO Dominique Leroy luidden afgelopen weekend nog de noodklok. Als de vennootschapsbelasting niet snel wordt verlaagd, dreigen heel wat bedrijven ons land te verlaten. Michel beseft dat er een doorbraak moet komen, al was het maar om de regering een tweede adem te geven.

Concrete gevolgen

De Vlaamse partijvoorzitters van de meerderheid hernieuwden rond de jaarwisseling alvast hun geloofsbelijdenis in de regering-Michel. Ze beëindigden het gespeculeer over een val van de regering. De premier laat weten dat hij in 2017 voort wil hervormen. ‘Iedereen heeft zijn goede wil getoond, wat een doorstart van de regering mogelijk moet maken’, is te horen in zijn entourage.

Met de voorzitters van de Nationale Bank, het Planbureau en de Hoge Raad van Financiën toetst de premier zelf af wat de concrete gevolgen zijn van de geplande hervormingen op de jobcreatie en de economie.

‘Op basis van al die gegevens zal hij ontwerpscenario’s opstellen en voorleggen aan het kernkabinet. Na de regeringscrisis van oktober is het belangrijk dat we de emoties achter ons kunnen laten’, luidt het.

Chemie

Michel onderzoekt onder meer wat de impact van een afbouw van de notionele intrestaftrek zou zijn op de verankering van de chemie in de Antwerpse haven. ‘Die verankering willen we niet op het spel zetten’, luidt het. Ook laat hij berekenen hoe de verlaging van de vennootschapsbelasting ‘budgetneutraal’ kan gebeuren, want CD&V hamert erop dat de operatie geen gat mag slaan in de begroting.

De verankering van de chemie in de Antwerpse haven willen we niet op het spel zetten.
Entourage van premier Charles Michel (MR)

De begrotingscontrole in maart lijkt het moment van de waarheid te worden. Dan moet blijken of de regering nog iets wil doen aan het wegwerken van het begrotingstekort. De partijvoorzitters hebben geen afspraken gemaakt, vernam De Tijd, maar iedereen lijkt de premier alle kansen te willen geven.

Michel lijkt de forcing te willen voeren zonder zich deadlines op te laten leggen. ‘De premier zal geen grote werven opstarten als hij niet gelooft dat er in de regering een consensus te vinden is’, klinkt het. ‘Er is pas een akkoord als de vier coalitiepartners het met elkaar eens zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud