Advertentie
Advertentie

Michel voorstander van gedragscode voor medewerkers

Premier Charles Michel (MR) heeft wel oren naar een deontologische code voor kabinetmedewerkers. ©BELGA

De Vrijdaggroep, een beleidsforum van jonge denkers, ijvert voor een deontologische code voor ministeriële medewerkers. Premier Charles Michel (MR) lijkt bereid daarop in te gaan.

Lobbyisten gooien vaak alles in de strijd om de medewerkers van ministers te verleiden, maar in tegenstelling tot bij politici of ambtenaren bestaan er voor kabinetsleden geen duidelijke regels over wat kan en mag. Dat creëert op zijn minst de perceptie van belangenvermening, zo meent de Vrijdaggroep.

De groep pleit daarom in de kranten De Morgen en L'Echo voor een deontologisch charter, dat door elke minister en zijn of haar kabinet moet worden bekrachtigd. Daarnaast moeten de namen van cabinetards en al hun betaalde activiteiten en mandaten op de officiële website van de regering worden gepubliceerd.

Ook pleit de Vrijdaggroep voor een Belgisch lobbyregister naar Europees voorbeeld: elk kabinet zou een logboek moeten bijhouden van al zijn contacten met lobbyisten.

Premier Charles Michel (MR) noemt de oproep 'zeer interessant'. 'Ik denk dat we binnen de regering moeten bekijken hoe we enkele voorstellen kunnen uitwerken. Zo sta ik zeer positief tegenover een deontologisch charter voor kabinetten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud