Advertentie

Michel: 'We moeten onze Europese economie beschermen'

©BELGA

Premier Charles Michel (MR) en de federale regering reageren met gespierde taal op de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om uit de klimaatdeal van Parijs te stappen.

Premier Charles Michel (MR) pleit voor een Europees antwoord op de beslissing van de VS om het klimaatakkoord van Parijs op te blazen. Michel wil nog niet spreken over sancties of een importheffing op Amerikaanse producten. Al sluit hij het ook niet uit. 'Het is te vroeg om daar een antwoord op te bieden. Ik pleit voor een Europees antwoord. Maar het is zeker een discussiepunt op onze agenda.'

Michel sprak van een brutale daad van de Amerikaanse president Donald Trump en benadrukt dat van oneerlijke concurrentie met Europese en Belgische bedrijven geen sprake kan zijn. Hij pleit voor Europees patriottisme.

'Als bedrijven in de VS een voordeel hebben, moeten we onze economie in Europa beschermen en verdedigen, zonder naïviteit', zei Michel. 'Ik ben voor vrijhandel en dat betekent dat we samen met onze partners moeten kijken welke instrumenten we in handen hebben.'

Niet heronderhandelen

Geen enkele minister wil het klimaatakkoord heronderhandelen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pikt de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord niet en neemt het woord klimaatdumping in de mond. 'Er zijn verschillende maatregelen om tegen een echte dumping te strijden. Het is niet alleen een dumping voor de lonen op sociaal vlak, misschien ook een milieudumping.' Michel en Reynders willen voor de sancties Europees samenwerken.

Dit is klimaatdumping. En er bestaan verschillende maatregelen om tegen dumping te strijden.
Didier Reynders
Minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wijst erop dat vooral de derde wereld het slachtoffer is van klimaatverandering - met droogtes en hongersnood - en dat de beslissing van president Trump een belediging is voor de wereldgemeenschap.

Ook voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan er geen sprake zijn van heronderhandelingen. 'Pacta sunt servanda', luidt het. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt dat niet investeren in het klimaat net banen zal kosten en niet jobs zal opleveren, zoals Trump beweert.

3 vragen over het klimaatakkoord

1. Wat is zo belangrijk aan het klimaatakkoord van Parijs?

Het is het eerste wereldwijde klimaatakkoord waarin álle landen zich engageren voor een gezamenlijke inspanning om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 of maximaal 2 graden Celsius. Vorige klimaatakkoorden, zoals dat van Kyoto, eisten enkel inspanningen van de rijke landen. De basis van alle klimaatafspraken is de kaderconventie tegen klimaatverandering (UNFCCC) van 1992.

2. Kan het akkoord van Parijs nog verdwijnen?

Het akkoord van Parijs, beklonken in december 2015, trad al in voege op 4 november 2016 en blijft dus overeind. 147 van de 195 landen die het klimaatakkoord onderschreven, ratificeerden het al, goed voor meer dan 80 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Slechts twee landen, Nicaragua en Syrië, doen uiteindelijk niet mee.

3. Hoe dwingend zijn de afspraken van Parijs?

Alle landen leggen vrijwillig klimaatplannen voor. Het doel van 2 graden Celsius is evenwel nog veraf. De EU zet de engagementen van Parijs wél om in bindende wetgeving en belooft 40 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud