nieuwsanalyse

Michel zet minderheidsregering zonder N-VA in de steigers

©Photo News

Premier Charles Michel (MR) gaat naar Marrakesh, dat heeft hij zaterdagavond bevestigd. Hij doet dat met een oranjeblauwe minderheidsregering. Het ziet er naar uit dat hij tot aan de verkiezingen in mei de moeilijke evenwichtsoefening zal moeten maken om telkens steun te vinden bij de oppositie of bij N-VA in het parlement.

Premier Michel wil nadat hij naar Marrakesh gaat het parlement raadplegen om te zien hoe het verder moet 'nadat N-VA is weggelopen uit de ministerraad'. Hij gaat twee staatssecretarissen tot minister benoemen om het wegvallen van N-VA op te vangen. Met een minderheidsregering zal Michel proberen door te gaan tot aan de verkiezingen in mei.

‘Als de premier opstijgt naar Marrakesh dan doet hij dat als premier van de Zweedse coalitie, maar als hij er landt zal dat zijn als premier van de Marrakeshcoalitie.’ Met die woorden zette N-VA voorzitter Bart De Wever zaterdagavond de toon, nadat zijn ministers waren opgestapt van de ministerraad over het VN-migratiepact. ‘Gaat de premier toch, dan ontslaat hij ons de facto uit zijn regering.’

Daarmee is het perceptiespel ingezet: is N-VA zelf opgestapt, of hebben de anderen hen uit de regering geduwd?

Michel gaat verder met MR, Open VLD en CD&V. Zo'n minderheidsregering is zelden gezien in ons land.

Hoe dan ook zal N-VA straks geen deel meer uitmaken van de federale regering. Premier Michel zal maandag en dinsdag aanwezig zijn op de intergouvernementele conferentie in Marrakesh, liet hij zaterdagavond verstaan op een persconferentie. Hij gaat daar in naam van België zijn steun uitspreken voor het VN-migratiepact. 

Dat betekent dat Michel met een minderheidsregering aan de slag gaat, een zelden geziene situatie in ons land. Om zijn steun te betuigen aan het migratiepact beroept Michel zich op de wisselmeerderheid die donderdag in de Kamer met tweederden van de stemmen een resolutie stemde met de vraag het pact goed te keuren. Behalve de coalitiepartners MR, CD&V en Open VLD steunden ook sp.a, PS, Groen-Ecolo en cdH die oproep. 

Het is een voorafname van hoe Michel de laatste maanden van deze legislatuur dreigt in te gaan. Aangezien niemand vragende partij lijkt voor vervroegde verkiezingen, zal Michel zijn regering verderzetten zonder N-VA en dus zonder een vaste meerderheid in het parlement.

Wisselmeerderheden

De Wever liet zelf uitschijnen dat hij zich constructief wil opstellen rond de sociaaleconomische dossiers die al zijn afgesproken binnen de regering. Onder andere voor het goedkeuren van de begroting of voor het uitvoeren van de Arbeidsdeal zou N-VA Michel dus aan een meerderheid kunnen helpen.

Als het tot een formele vertrouwensstemming komt, heeft Michel de oppositie nodig om met zijn oranjeblauwe regering verder te kunnen.

De vraag is dan wel of de oppositiepartijen zich in die situatie kunnen vinden, klinkt het binnen de regering. Voor de oppositie stelt zich de keuze: zich constructief opstellen of de regeringspartijen laten zitten met het probleem dat ze zelf gecreëerd hebben. Van de PS bijvoorbeeld zal Michel niet al te veel medewerking moeten verwachten. De andere partijen zou hij kunnen paaien met toegiften, afhankelijk van het dossier dat besproken wordt.

Na zijn terugkomst uit Marrakesh gaat Michel het parlement consulteren over de situatie. Dan zal ook moeten blijken of hij nog het vertrouwen geniet. Als het tot een formele vertrouwensstemming komt, heeft Michel de oppositie nodig om met zijn oranjeblauwe regering verder te kunnen. 

CD&V liet al bij monde van vicepremier Kris Peeters (CD&V) verstaan dat zijn partij premier Michel ‘onverkort blijft steunen’. Partijvoorzitter Wouter Beke wil ‘nu opnieuw focussen op andere dossiers’.

Die boodschap klinkt opvallend gelijkend aan die van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Zij zei op Twitter dat ze behalve migratie ‘ook de andere uitdagingen nu moeten aanpakken’, ‘geen tijd verliezen’ en ‘verderdoen’.

Nieuwe ministers

Binnen de regering begint de premier aan een doorschuifoperatie om het wegvallen van drie N-VA-ministers en twee staatssecretarissen op te vangen. Wie welke bevoegdheden er bij krijgt, is nog niet duidelijk. Wel heeft Michel al aangekondigd dat de staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD) gepromoveerd worden tot minister.

Op die manier zorgt hij ervoor dat de taalpariteit in zijn nieuwe ploeg gerespecteerd is. De regering moet bestaan uit even veel Franstalige als Nederlandstalige ministers (de eerste minister niet meegerekend). In de nieuwe constellatie leveren beide taalgroepen zes ministers en kan Michel verder zonder nieuwe mensen te moeten zoeken. De Crem en De Backer hoeven zelfs niet meer bij de Koning de eed af te leggen, omdat ze dat al deden als staatssecretaris.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud