Miljard euro klaar voor tweede golf of Brussels Airlines

©Photo News

De Kamer zet 1 miljard euro klaar voor uitgaven die in de vakantie misschien nodig worden bij een tweede golf. Het geld kan ook naar Brussels Airlines gaan.

In de Kamer heeft een meerderheid in de commissie Begroting 1 miljard euro opzijgezet voor uitgaven die nodig kunnen zijn, mocht een tweede golf van het coronavirus uitbreken. De middelen kunnen ook gebruikt worden voor steun aan luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

De begrotingsaanpassing komt er om kort op de bal te kunnen spelen. Over ruim een week is het parlement met vakantie en de regering wil niet voor verrassingen staan als er dringende uitgaven moeten gebeuren.

Omdat de regering al anderhalf jaar geen parlementaire meerderheid heeft, wordt gewerkt met een noodbegroting, die per kwartaal door het parlement moet. Omwille van de coronacrisis is die noodbegroting al een paar keer bijgewerkt.

Om dringende uitgaven - zoals voor beschermingsmateriaal of coronatesten - te kunnen doen, is dit jaar al tweemaal een miljard extra toegekend aan de 'interdepartementale provisie', een soort budget voor onverwachte kosten. Dat begrotingspotje wordt ook aangewend voor het uitvoeren van bepaalde beslissingen van de superkern, het overleg van de regering met de partijen die de volmachten hebben gesteund.

Brussels Airlines

Het nieuwe extra miljard aan kredieten kan ook aangewend worden voor steun aan Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij
zou 300 miljoen euro nodig hebben om te overleven.

Gesprekken daarover lopen nog altijd. De luchtvaartgroep hoopt op een akkoord deze week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud