Miljoenen dienstencheques in de papiermand

©Photo News

Uit cijfers van de RVA en Sodexo blijkt dat er vorig jaar voor meer dan 28 miljoen euro aan dienstencheques in de papiermand belandde. 'De procedures om die cheques om te ruilen of de termijn te verlengen, moeten veel eenvoudiger', zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.

De parlementariër doet de uitspraak dinsdag in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Als u bij Sodexo een dienstencheque koopt, kost u dat 7,5 euro. U heeft acht maanden om die cheque te gebruiken, bijvoorbeeld om de schoonmaakster te betalen.

Veel cheques blijven blijkbaar werkloos op de schouwmantel liggen. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) en uitgiftebedrijf Sodexo blijkt dat er vorig jaar 3,5 miljoen aangekochte cheques uiteindelijk niet zijn gebruikt, goed voor een bedrag van 28,5 miljoen euro. Dat bedrag betaalt Sodexo, zoals bij wet bepaald, integraal terug aan de RVA. 

'Het gaat om cheques waarvan de geldigheidsduur is overschreden of cheques die mensen tussen een stapel kranten verloren zijn geraakt', zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer, lid van de commissie Sociale Zaken.

Sinds 2004 gaat het om maar liefst 207 miljoen euro aan cheques die door particulieren wel werden aangekocht, maar finaal niet gebruikt werden. Volgens Vercamer is de geldigheidsduur van de cheques niet lang genoeg. Hij heeft een wetsvoorstel klaar om de geldigheidsduur op te trekken van acht naar twaalf maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud