Minder mensen met uitkering

(foto: Photo News) ©Photo News

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft vorig jaar aan minder mensen een werkloosheidsuitkering gegeven dan in 2011. Het aantal werkloosheidsuitkeringen is gedaald met een procent, van maandelijks gemiddeld 421.823 in 2011 tot 417.250 in 2012. Dat berekende De Tijd op basis van cijfers van de RVA.

Het gaat om werkloosheidsuitkeringen die mensen krijgen nadat ze hun voltijdse baan verloren of die gaan naar bijvoorbeeld jongeren die hun wachttijd achter de rug hebben. In Wallonië was de daling het meest uigesproken. Het aantal werkloosheidsuitkeringen daalde met meer dan 3.000, goed voor een krimp van 1,69 procent. In Brussel is er sprake van een stagnatie.

Vlaanderen zit tussen de twee in: het aantal mensen met een uitkering slonk met 0,84 procent. Op het eerste gezicht is dat vreemd, want volgens de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) steeg het aantal Vlaamse werkzoekenden vorig jaar met 3,4 procent.

‘Onze cijfers zijn niet te vergelijken met die van de RVA, zegt Anneke Ernon van de VDAB. ‘Wij kijken naar het aantal mensen dat zich bij ons als werkzoekende inschrijft, terwijl de RVA het aantal mensen met een uitkering, telt.’ Ernon wijst erop dat de wachttijd voor jongeren op 1 januari 2012 hervormd werd. Die heet nu beroepsinschakelingstijd en waar het vroeger zes (of soms negen) maanden duurde vooraleer jongeren een uitkering kregen, duurt het nu een jaar. Daardoor blijven jongeren langer onzichtbaar in de statistieken van de RVA.

In totaal gaf de RVA vorig jaar maandelijks gemiddeld 1.282.415 mensen een uitkering. Dat zijn er zo’n 10.000 minder dan in 2011, goed voor een daling van 0,76 procent. Naast werkloosheidsuitkeringen gaat het daarbij ook om brugpensioen of tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.  Opvallend is dat het totale aantal uitkeringen in Wallonië daalde met meer dan 2,2 procent, terwijl het in Vlaanderen steeg met 0,40 procent. Toch is Wallonië met 37 procent van de uitkeringstrekkenden nog steeds oververtegenwoordigd.

Het aantal mensen dat een uitkering kreeg voor technische werkloosheid steeg met bijna anderhalf procent, tot bijna 360.000. Voorts blijkt uit de cijfers dat de inspanningen van de federale regering, om het brugpensioen in te dammen, loont. Het aantal mensen dat geniet van een brugpensioen is met 3,5 procent gedaald, tot een dikke 115.000 personen. Het gebruik van tijdskrediet en aanverwanten is daarentegen licht gestegen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud