Minder verkeersdoden op Belgische wegen

©ANP

Het verkeer in ons land was vorig jaar minder dodelijk dan in 2012, ook het aantal gewonden daalde. Maar België hinkt nog steeds achter op Nederland. Er is nog werk aan de winkel.

Vorig jaar vielen 628 verkeersdoden op de Belgische wegen, meldt het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Dat is een daling met 6,5 procent. Om een volledig beeld te krijgen moeten ook de slachtoffers geteld worden die binnen de 30 dagen na het ongeval overlijden. Volgens de schattingen van het BIVV komt het totaalcijfer zo op 720 tegenover 767 in 2012.

Niet slecht, maar onvoldoende, zegt staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) in een persbericht van het BIVV: 'In vergelijking met Nederland ligt het aantal doden per 100.000 inwoners twee keer hoger in ons land. Het komt erop aan onze inspanningen voort te zetten om de doelen voor 2015 (maximaal 630 doden) en 2020 (420) te behalen.'

De evolutie verschilt sterk van gewest tot gewest. Zo bedroeg de daling in Wallonië 34 doden en in Vlaanderen slechts 4. In het Brussels Gewest was er zelfs één dode meer. Het BIVV meldt nog dat het aantal gewonden in heel het land met 5,8 procent is gedaald. Minder positief is dat het aantal doden 's nachts is toegenomen en dat het aantal ongevallen met gewonden op autosnelwegen voor het eerst sinds 2007 weer is gestegen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud