Minister Galant betreurt verklaringen van NMBS-topman

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ©BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft zondag gezegd de verklaringen van NMBS-baas Jo Cornu over de werknemers van het bedrijf te betreuren.

'Jo Cornu had dergelijke verklaringen niet moeten afleggen in de pers. Hij had daarover het debat moeten aangaan in de overlegorganen die daarvoor voorzien zijn', verklaarde Galant zondag in het middagjournaal van RTL-TVi.

De NMBS staat de volgende jaren voor belangrijke besparingen. Die kunnen volgens de berekeningen van de minister oplopen tot 663 miljoen euro tegen het einde van de legislatuur. Jo Cornu antwoordde vorige weken op vragen van journalisten dat dit niet kan worden gerealiseerd zonder te raken aan taboes. Volgens de spoorbaas is de werktijd één van die taboes. Het personeel van de NMBS is niet te duur, maar de gepresteerde uren zijn onvoldoende in verhouding tot het ontvangen loon, stelde hij.

Die verklaringen schoten de vakbonden in het verkeerde keelgat. Ze betreurden dat ze de verklaringen in de pers moesten ontdekken en vonden ze denigrerend voor de arbeid van het spoorwegpersoneel. Het sociaal overleg met de NMBS-topman werd opgeblazen tot er een signaal komt van Cornu.

Minister Galant deed zondag een oproep tot een serene sociale dialoog. De NMBS moet volgens haar evolueren. Ze had niet enkel kritiek op de communicatie van Cornu, maar verwacht ook dat de vakbonden hun rol spelen. Ze moeten de verdediging van de werknemers niet verwarren met een politieke actie tegen de regering, vond het MR-regeringslid. 'De vakbonden moeten de werknemers verdedigen en politici moeten aan politiek doen', benadrukte ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud