Advertentie
Advertentie

Minister Geens beperkt afkopen van vervolging

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ©BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamer aangekondigd dat hij de controversiële 'afkoopwet' wil verstrengen. Als verdachten hun vervolging mogen afkopen met een minnelijke schikking zal dat in de toekomst wel in het strafregister worden genoteerd. Nu behouden de verdachten een maagdelijk strafblad.

In 2011 is de mogelijkheid om een strafrechtelijke vervolging af te kopen, fors uitgebreid. De zogeheten 'verruimde minnelijke schikking' zorgde ervoor dat zo'n schikking met het parket op elk moment mogelijk werd, ook als het proces al was gestart, zolang er nog geen definitieve veroordeling was. Ook als een onderzoeksrechter gelast was met het onderzoek kan het parket sindsdien op eigen houtje onderhandelen met de verdachten. En de rechters mogen zich niet inhoudelijk moeien met de schikking. Ze mogen hooguit nagaan of alles conform de wet is verlopen.

Maar de wetswijziging zorgde voor wrevel en riep zowel bij het brede publiek als bij magistraten en advocaten gevoelens van klassejustitie op. Minister van Justitie Geens heeft nu duidelijk gemaakt in de plenaire vergadering van de Kamer hoe hij de wet wil verstrengen.

'Ik wil dat alle minnelijke schikkingen voortaan op het centraal strafregister worden opgenomen', verduidelijkte de minister. 'Op die manier kunnen de parketmagistraten en rechters niet langer in het ongewisse blijven dat een verdachte in hun dossier eerder al een schikking heeft mogen sluiten.'

'Ik begrijp ook dat zo'n schikking malaise veroorzaakt wanneer er al een veroordeling is uitgesproken en de zaak intussen bij het hof van beroep zit', beseft Geens. 'Ik vind dat de procedure van de minnelijke schikking geen optie meer mag zijn zodra er een uitspraak is geweest over de strafbare feiten, ook niet als er nog procedures hangende zijn bij het hof van beroep of het Hof van Cassatie.'

Geens belooft de wijzigingen van het systeem 'in een volgend wetsontwerp' te gieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud