Minister roept Voedselagentschap op matje

De kersverse minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR) staat meteen voor zijn vuurdoop. ©Photo News

De nieuwe minister van Landbouw Denis Ducarme eist van het Voedselagentschap vandaag een rapport over de crisis met besmette eieren.

De nieuwe federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) is geen wittebroodsweken gegund. De opvolger van de tot Waals minister-president gepromoveerde Willy Borsus (MR) krijgt een onverwachte vuurdoop door de crisis rond de met het insecticide fipronil besmette eieren.

Ducarme en zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geven woensdag in het parlement uitleg. Beide ministers zijn nu bezig met de analyse van alle informatie die ze van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) hebben gekregen.

Deadline

Ducarme eist van het Voedselagentschap een ‘duidelijk, gedetailleerd en nauwgezet’ verslag tegen 14 uur vandaag over de gebeurtenissen van de voorbije maanden. De regering blijkt niet erg gelukkig met de informatiedoorstroming vanuit het FAVV. ‘Ik heb dit net als iedereen moeten lezen in de kranten’, aldus minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Ik heb het net als iedereen gelezen in de kranten.
kris peeters
minister van consumentenzaken

Zowel De Block als Peeters benadrukte dat uit het onderhoud met de FAVV-topman bleek dat er op basis van de huidige analyses geen gevaar voor de volksgezondheid is. Volgens het FAVV liggen de concentraties fipronil veel lager dan de Europese maximale drempelwaarden en zijn ze ook veel lager dan die die in eieren in Duitsland en Nederland zijn aangetroffen.

Crisisoverleg

Ducarme, De Block en Peeters riepen de FAVV-topman, Herman Diricks, bij zich voor crisisoverleg. Ons land kwam afgelopen weekend in het vizier van de buurlanden Duitsland en Nederland toen bleek dat het Voedselagentschap al in juni op de hoogte was dat er in eieren van een Belgisch bedrijf fipronil was aangetroffen.

Uiteindelijk bracht ons land het Europese ‘rapid alert system’ om andere lidstaten te waarschuwen pas op 20 juli op de hoogte. De Europese Commissie zegt geen uitleg te hebben gekregen waarom het Voedselagentschap weken wachtte om info door te spelen. Het FAVV liet verstaan dat het maar mondjesmaat informatie kon delen in het belang van het gerechtelijk onderzoek. Een communicatiefuck-up, zo wordt in regeringskringen gereageerd op die aanpak.

Internationale kritiek

Het gebrek aan communicatie is door de buren gebruikt om de bal in het Belgische kamp te leggen. Onder meer de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt haalde zwaar uit naar ons land. Ducarme moest ingrijpen om de perceptie te keren dat in ons land een doofpotoperatie aan de gang was, zoals internationale media suggereerden.

Dat ligt extra gevoelig omdat in 1999 twee Belgische ministers ontslag moesten nemen nadat ze geprobeerd hadden toe te dekken dat schadelijke dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen.

Ducarme zei gisteren een ‘extreem constructief’ telefonisch onderhoud te hebben gehad met zijn Duitse collega Schmidt. De uitkomst is dat er een verbindingsofficier wordt aangesteld om de samenwerking met Duitsland te verbeteren.

Het eierschandaal dijt verder uit over Europa. De Europese Commissie verklaarde gisteren dat mogelijk ook besmette eieren verkocht zijn in Zweden, Zwitserland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In totaal is sprake van zeven landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud