Advertentie
analyse

Minister van Defensie en stafchef wassen handen in onschuld

Minister van Defensie Ludivine Dedonder en stafchef Michel Hofman waren niet ingelicht over Jürgen Conings. ©Photo News

Terwijl in politieke kringen gezegd wordt dat Defensie op de hoogte was of moest zijn van de OCAD-lijst waarop Jurgen Conings als enige beroepsmilitair stond, zeggen minister van Defensie Ludivine Dedonder en legerstafchef Michel Hofman dat ze niet op de hoogte waren.

De oppositiepartij N-VA heeft zicht tot de tanden bewapend om minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) woensdag in de commissie aan te pakken over Jurgen Conings, de voortvluchtige beroepsmilitair die toegang had tot zware wapens hoewel hij op de lijst stond van het antiterreurorgaan OCAD. Zeker Theo Francken is gebeten op politieke revanche. Het N-VA-kopstuk heeft onder impuls van Dedonder van het parlement een officiële blaam gekregen. Hij zou vertrouwelijke informatie over buitenlandse missies hebben prijsgegeven toen hij informatie over de Belgische aanwezigheid in Mali op Twitter deelde.

De Vlaams-nationalisten willen in de zaak-Conings de PS-minister voor haar politieke verantwoordelijkheid plaatsen. De sleutelvraag in het kruisverhoor dat Francken en co. voorhebben, is of Dedonder op de hoogte was van de OCAD-lijst, waarop Conings als enige beroepsmilitair bij categorie 3 stond aangeduid als potentieel gevaarlijk. De militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst ADIV beheert mee de OCAD-lijst, dus Defensie weet dat of had dat moeten weten, luidt het in politieke kringen.

Advertentie

De lijst met namen zit ook bij de evaluaties die het OCAD geregeld maakt van de terrorismedreiging. Die worden gestuurd naar alle ministers in de Nationale Veiligheidsraad, onder wie de minister van Defensie.

De lijst met de individuele namen zit ook als bijlage bij de evaluaties die het OCAD geregeld maakt van de terrorismedreiging. Die worden gestuurd naar alle ministers in de Nationale Veiligheidsraad, onder wie de minister van Defensie. De minister had daar kennis van of had daar minstens kennis van kunnen nemen, luidt het.

De essentie
  • De N-VA-oppositie wil onder aanvoeren van Theo Francken woensdag in de Kamercommissie Defensie minister Ludivine Dedonder (PS) het vuur aan de schenen leggen in de zaak van de voortvluchtige beroepsmilitair Jurgen Conings.
  • Minister Dedonder en de legerstafchef Michel Hofman zeggen dat ze niet waren ingelicht dat Conings op de OCAD-lijst stond als een potentieel gevaarlijke rechtse extremist.
  • In politieke kringen wordt erop gewezen dat de minister en de defensietop wel op de hoogte hadden moeten zijn.

Zwartepiet

Dedonder waste dinsdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met legerstafchef Michel Hofman haar handen in onschuld. 'De legerchef en ik wisten niet dat de voortvluchtige militair op de lijst van OCAD stond. Dat is niet normaal', zei Dedonder.

Advertentie

Ze erkende wel dat fouten zijn gemaakt, maar niet door haar of de legerleiding. Zonder het met zoveel woorden te zeggen stuurden Dedonder en Hofman de zwartepiet door naar de militaire inlichtingendienst ADIV. Die zou in de fout zijn gegaan omdat ze de minister noch de legerleiding inlichtte.

'Achter de feiten zitten ongetwijfeld fouten. In een departement als Defensie met 25.000 mensen zijn fouten altijd mogelijk', zei Dedonder. 'Er zijn zeker fouten gemaakt bij de informatiedoorstroming bij Defensie en de militaire inlichtingendienst ADIV', voegde Hofman toe. De militaire inlichtingendienst wordt sinds kort geleid door Philippe Boucké, die tot de entourage van Hofman wordt gerekend.

Er lopen ondertussen onderzoeken door de algemene inspectie van Defensie en door het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. 'De opeenvolging van fouten, zichtbaar en minder zichtbaar, is een indicator dat de organisatie niet meer zo robuust is als ze was', zei Hofman. Hij verwees naar de gevolgen van jarenlange besparingen en het personeelstekort bij Defensie.

Schorsing

Dedonder zei dat een gepaste reactie op de vlucht van Conings nodig is. Ze wil een versterking van het controlemechanisme voor de toegang tot de kwartieren en gevoelige zones. Ook wil ze hardmaken dat er geen plaats is voor extreemrechts bij Defensie. Voor de ernstigste gevallen denkt ze aan statutaire strafmaatregelen en een schorsing. Voorts herhaalde ze dat elf militairen geen toegang meer hebben tot de wapendepots wegens hun radicale meningen en sympathieën voor extreemrechts.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.
Nationale Bank verwacht recordverlies van 3,7 miljard, schrapt dividend
Het enorme verlies over het boekjaar 2024 heeft de financiële buffers van de Nationale Bank volledig uitgeput. Daarom schrapt ze haar dividend.
Gesponsorde inhoud