Mobiliteitsbudget kan starten

Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar en het vrijgekomen budget besteden aan bijvoorbeeld een (elektrische) fiets. ©Marcel van den Bergh/Hollands...

Het mobiliteitsbudget heeft donderdagavond groen licht gekregen in de Kamer. Het budget geeft werknemers met een bedrijfswagen de mogelijkheid voor meer duurzame vervoersmiddelen te kiezen.

Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar en het vrijgekomen budget besteden aan een gamma vervoersoplossingen, gaande van (elektrische) fietsen, over deelauto’s tot abonnementen en tickets voor het openbaar vervoer.

Het resterende saldo wordt eenmaal per jaar als loon uitbetaald. Dat is vrijgesteld van belastingen maar wordt wel onderworpen aan een bijzondere werknemersbijdrage.

Werkgevers kunnen vrij beslissen om al dan niet een mobiliteitsbudget in hun bedrijf in te voeren en onder welke voorwaarden.

‘De wet op het mobiliteitsbudget treedt op 1 maart in werking, maar het is wachten op de publicatie in het Staatsblad vooraleer werkgevers ermee aan de slag kunnen gaan’, zegt Veerle Michiels, de mobiliteitsexperte van de hr-dienstverlener SD Worx.

Vrijwillig

Werknemers kunnen niet worden verplicht in het systeem te stappen. Hun budget hangt af van de jaarlijkse kostprijs voor de werkgever van de bedrijfswagen die ze inleveren of waarvoor ze in aanmerking komen.

Het mobiliteitsbudget komt er naast de bestaande mobiliteitsvergoeding, beter bekend als cash-for-cars. Daarbij doet de werknemer afstand van zijn bedrijfswagen en krijgt hij cash. Maar het succes van dat systeem is beperkt.

Volgens de recentste cijfers bieden 215 werkgevers de mogelijkheid aan en hebben 320 werknemers hun bedrijfswagen ingeruild. De nettovergoeding varieert tussen 239 en 711 euro netto per maand, met een gemiddelde van 408 euro.

Alle details over het nieuwe mobiliteitsbudget leest u hier. Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud