Mogelijke telfout bij ABVV zet loonakkoord op losse schroeven

De beperkte loonstijging met 0,4 procent valt niet bij iedereen in goede aarde. ©BELGA

Een federaal bureau moet een mogelijke telfout uitklaren bij de socialistische vakbond ABVV rond de erg nipte stemming over het sociaal akkoord. Zonder goedkeuring van het ABVV is er geen akkoord. Dat betekent dat alles weer bij de regering terechtkomt.

De achterban van de drie vakbonden heeft dinsdag het sociaal akkoord over onder meer hogere minimumlonen en landingsbanen goedgekeurd. Bij het socialistische ABVV was dat erg nipt: 49,06 procent stemde voor en 49,01 procent tegen. Vooral in het zuiden van het land zou massaal zijn tegengestemd.

Nu gaan bij de vakbond stemmen op dat sprake is van een fout bij de telling. 'In de tabellen van het ABVV met details van de stemmen zie je duidelijk dat meer dan 800 tegenstemmen van de jongeren van de Waalse interregionale niet juist geteld zijn. Die zijn verkeerdelijk geteld als onthoudingen', zegt een vakbondsbron aan La Derniere Heure. De socialistische vakbond heeft bevestigd aan de Franstalige krant dat er een fout begaan is, maar was donderdag niet bereikbaar voor extra commentaar.

Ongeldig?

Woensdagnamiddag kwam het federaal bureau bijeen om de zaak te bekijken. 'De resultaten zijn zeer laat binnengelopen, wat de foute telling veroorzaakt zou kunnen hebben', verduidelijkte woordvoerster Aïcha Magha. Na uren vergaderen werd de vergadering geschorst. Vandaag komt het vervolg. Mogelijk wordt de stemming ongeldig verklaard.

Zonder goedkeuring van het ABVV is er geen sociaal akkoord. Dat betekent dat alles weer bij de regering terechtkomt. Die zit daar niet op te wachten. De socialistische partijen - en zeker de PS - zitten dan opgezadeld met een ontwerpakkoord dat door een deel van hun achterban is verworpen. De vraag is hoe de PS zich dan zal opostellen binnen de regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud