Advertentie

Monarchie bespaart 2,7 miljoen euro in 2015

Het budget voor de monarchie wordt doorheen heel de legislatuur van Michel I voort afgebouwd. Elk jaar gaat er ongeveer 2 procent af. ©Photo News

In het federale budget wordt in 2015 nog 36 miljoen euro voorzien voor de monarchie. Ook het koningshuis moet zo de vinger op de knip houden.

Tot en met 2013 was het volstrekt onmogelijk om precies te berekenen hoeveel het koningshuis aan ons land kostte. Er waren enerzijds de dotaties, maar anderzijds ook de uitgaven van onder meer defensie en buitenlandse zaken voor de koninklijke familie.

36 miljoen euro
De kostprijs van de monarchie in 2015

Door een hervorming onder Di Rupo werden al die onkosten gebundeld, waardoor er voor het eerst een duidelijk overzicht kwam. Daaruit bleek dat de monarchie in 2014 in totaal een kleine 39 miljoen euro kostte.

Opvallend is dat Filip en co volgend jaar fiks zullen moeten besparen. Voor 2015 wordt immers 2,7 euro minder voorzien in het koninklijke budget. Dat blijkt uit documenten van de regering Michel, en wordt gemeld door de krant Le Soir. Bovendien wordt het budget van de monarchie doorheen heel de legislatuur voort afgebouwd. Elk jaar gaat er ongeveer 2 procent af.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud