Moraalridder bonussen kreeg zelf kwart miljoen
De socialistische politicus Bruno Tuybens (sp.a), die al geruime tijd fel van leer trekt tegen excessieve bonussen voor bankiers, blijkt zelf variabele vergoedingen gekregen te hebben bij zijn ex-werkgever KBC. En niet van de minste. Tien jaar geleden ontving hij een bonus van 250.000 euro netto voor een periode van drie jaar, vernam De Tijd.
Tuybens was, voor hij in 2005 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven werd, bijna twee decennia aan de slag voor KBC en voorloper Kredietbank. Hij was onder meer bij het beurshuis KBC Securities actief in de handel in afgeleide producten op aandelen.
Hij deelde in de variabele vergoedingen voor KBC-personeel. Eén bonus springt bijzonder in het oog. In 1998 werd bij KBC Securities een fiscaal vriendelijk bonussysteem opgezet met warrants. De uitoefening daarvan was normaal pas mogelijk na vier jaar, maar werd een jaar vervroegd uit vrees dat door de om zich heen grijpende dotcomcrisis minder naar de kaderleden zou vloeien.
Tuybens kreeg 292.000 euro bruto, waarvan netto 250.000 euro overbleef. Hij behoorde daarmee tot de top tien van bonusverdieners bij KBC Securities.
‘Ik zal dat zeker niet ontkennen’, zei Tuybens in een reactie. ‘Het is ook nooit de bedoeling geweest dat te verzwijgen. Natuurlijk is het een hoog bedrag. Ik heb in die periode hard gewerkt en KBC grote winsten bezorgd. Daar heb ik een variabele vergoeding voor gekregen, maar niet meer of minder dan de andere senior-salesmensen. Het was ook een middel voor het bedrijf om zijn sleutelmensen aan zich te binden. In die periode werd ik immers gecontacteerd door Londense headhunters. Ik was ook niet betrokken bij de beslissing over die bonussen. Die werd genomen door het directiecomité en de raad van bestuur.’
Tuybens benadrukt voorts dat hij noch de sp.a zich ooit gekant heeft tegen bonussen an sich. ‘Wel pleit ik voor een herverdeling zodat bonussen niet alleen ten gunste van de top van het bedrijf zijn. Ook vind ik het niet kunnen dat banken die nog staatssteun krijgen buitensporige bonussen toekennen. Ten slotte ben ik sterk gekant tegen aandelenopties voor niet-uitvoerende bestuurders.’