Advertentie

Moskou hackt Belgische staat

©REUTERS

In het grootste geheim houdt de regering-Di Rupo crisisvergaderingen over een grote spionage bij Buitenlandse Zaken. Dat vernam De Tijd en wordt bevestigd door de premier. Alles wijst erop dat de Russen onze overheidscomputers hackten in volle Oekraïne-crisis.

Buitenlandse Zaken heeft een grote hacking van zijn computernetwerk ontdekt. De computerspionage is blootgelegd door de inlichtingendiensten. De eerste sporen wijzen naar Rusland, dat in volle Oekraïnecrisis zou hebben geprofiteerd van de gebrekkige cyberbeveiliging van België om geheime dossiers te kopiëren.

Premier Elio Di Rupo (PS) is ingelicht over de explosieve ontdekking. Sindsdien volgen de crisisvergaderingen elkaar op om de schade te beperken. Buitenlandse Zaken heeft een klacht ingediend bij het federaal parket in verband met de hacking. Een onderzoek is lopende, bevestigt premier Elio Di Rupo zaterdag in een mededeling. De eerste minister volgt de zaak van zeer nabij op, samen met alle betrokken ministers en bevoegde diensten, luidt het.

Internationaal slaat België een mal figuur als via ons land vertrouwelijke (Europese) informatie is gelekt naar de Russen. Maar ook in eigen land, op twee weken voor de verkiezingen, is dit slecht nieuws voor de regering-Di Rupo.

De kritiek luidt dat de premier de 10 miljoen euro die hij had beloofd om de cyberbeveiliging van België op peil te brengen nooit heeft geïnvesteerd. Nochtans hadden de onthullingen over de Amerikaanse NSA en de hackings van Belgacom, Buitenlandse Zaken en de Wetstraat 16 al lang duidelijk gemaakt dat onze cyberbeveiliging ondermaats is.

Di Rupo laat intussen weten dat er gisteren nog een werkgroep samenzat om die 10 miljoen effectief te verdelen onder de bevoegde diensten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud