Advertentie

Moslimexecutieve wil af van subsidies

Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve. ©BELGA

Voor de Moslimexecutieve - de spreekbuis voor de islam in ons land - zijn de federale subsidies niet meer nodig. 'We zijn de politieke bemoeienissen beu', zegt voorzitter Mehmet Üstün in een interview met het Belang van Limburg.

De moslimexecutieve krijgt jaarlijks 500.000 euro werkingsmiddelen, maar die hangen wel af van voorwaarden. Voorwaarden waarvan de Moslimexecutieve niet langer wil weten. 'Die bemoeienissen van de politiek zijn we meer dan beu. Die 500.000 euro zullen we zelf wel bijeenzoeken. We gaan daar onze autonomie niet voor opofferen', zegt Üstün. 

Het botst al langer tussen de Moslimexecutieve en bevoegd minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Begin oktober kondigde Van Quickenborne aan dat hij de executieve volledig laat doorlichten door de Staatsveiligheid. De minister wil een grondige vernieuwingsoperatie. 'Gewoon verder doen met dezelfde mensen op dezelfde manier zal geen oplossing brengen', zei hij toen.

We zullen het geld zelf wel bijeenzoeken.
Mehmet Üstün
Voorzitter van de Moslimexecutieve

Üstün maakt zich sterk dat de executieve daarmee bezig is. 'Tegen begin volgend jaar is onze vernieuwingsoperatie klaar. We gaan voor een kleinere executieve en we zullen de leden ook voorwaarden opleggen. We willen jonge hoogopgeleiden die goed Nederlands of Frans spreken.'

Üstün lag de voorbije weken onder vuur. Hij is niet alleen voorzitter van de moslimexecutieve maar ook van een de Sultan Ahmet-moskee in Heusden-Zolder. Begin oktober lekte een rapport uit van de Staatsveiligheid die de moskee een 'belangrijke rol' toedicht bij het verspreiden van extremistische ideeën in Limburg.

Üstün ontkent dat. ‘Ik denk echt dat de politiek die informatie heeft gelekt om mij te elimineren. Ik heb met die vereniging niets te maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud