MR en cdH doen deur niet dicht voor N-VA

Informateur Bart De Wever en MR-voorzitter Charles Michel. ©Photo News

Informateur Bart De Wever voert tijdens het verlengd weekend discrete gesprekken over de vorming van een Vlaamse en een federale regering. Woensdag kreeg de N-VA-voorzitter de Franstalige partijvoorzitters over de vloer.

Zijn eerste opdracht, de Franstaligen ervan overtuigen dat zijn intenties om een federale regering te vormen oprecht zijn, lijkt alvast gelukt. De MR en het cdH houden de deur voorlopig op een kier. ‘Zoals het advies van de Ardeense Jagers luidt: bied weerstand en bijt. Maar ik heb niet moeten bijten’, verklaarde cdH-voorzitter Benoît Lutgen na afloop.

Voorlopig houdt De Wever dan ook de lippen stijf op elkaar over het confederalisme, in de hoop een centrumrechtse regering zonder de PS op de been te brengen. Die opdracht blijft aartsmoeilijk, maar niet onmogelijk. Het cdH heeft binnen een centrumrechtse regering meer onderhandelingsmarge dan binnen een klassieke tripartite.

Bovendien kunnen het cdH en de MR ook in Wallonië en Brussel samen in zee gaan, als ze het FDF erbij nemen. De PS heeft dan ook het gaspedaal ingedrukt en start vandaag met gesprekken voor de vorming van een Brusselse en een Waalse regering.

Dinsdag wordt De Wever opnieuw bij de koning verwacht voor een ‘vorderingsverslag’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud