MR krijgt lijstnummer 1

Drie onschuldige kinderhanden trokken de lijstnummers - Foto Belga ©BELGA

MR heeft bij de verkiezingen van 25 mei lijstnummer 1. De Franstalige liberalen kwamen vrijdag bij de trekking van de nationale lijstnummers als eerste uit de urne. Groen krijgt nummer 2 en Vlaams Belang mag nummer 3 op zijn affiches plaatsen. De PS heeft nummer 10 en N-VA nummer 13.

Exact 65 dagen voor de verkiezingen mochten drie onschuldige kinderhanden - één kindje uit Brussel, één uit Bergen en één uit Brakel - op de FOD Binnenlandse Zaken de lijstnummers voor de Europese, federale en deelstaatverkiezingen verdelen. Zowat alle partijvoorzitters, maar ook tal van parlementsleden, woonden de trekking bij.

MR kwam als eerste uit de bus, gevolgd door Groen. Hieronder alle lijstnummers:

Zoals de traditie het wil, passeerden de verschillende partijvoorzitters bij de aanwezige pers om hun obligate commentaar bij het hen toegewezen nummer te geven. Zowat allemaal wezen ze op het folkloristisch gehalte van het evenement. 'Ongeluk bij de loting is geluk bij de stemming', becommentarieerde ondervoorzitter Ben Weyts het 'ongeluksgetal' dat N-VA toegewezen kreeg. 'En als er dan toch folklore bij hoort, geef ons dan maar nummer 13.' Zijn partijgenoot Theo Francken merkte via twitter op dat 13 toevallig ook het rugnummer is 'van mijn favoriete OHL-speler en goede vriend Bjorn El Toro Ruytinckx!'

CD&V-voorzitter Wouter Beke relativeerde het belang van het toebedeelde nummer. 'Het toont vooral dat we dichtbij de verkiezingen staan', aldus Beke, om er toch een bemoedigende 'de laatsten zullen de eersten zijn' achteraan te gooien.

'Achteraf heeft de winnaar altijd gelijk en 12 zal een fantastisch nummer blijken te zijn', klonk het dan weer bij sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten wees erop dat 7 een geluksgetal is. 'Voor de rest gaat het om folklore en een beetje de start van wat de campagne zal worden', stelde Rutten.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien noemde het mooi meegenomen dat zijn partij als eerste partij in Vlaanderen op de kiesbrief mag prijken. 'Het is een zeer relatief voordeel, maar je zal er de verkiezingen niet mee winnen. Dat doe je met je programma.'

'Alle goede dingen bestaan uit 3', klonk het tot slot bij Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans. De trekking doet hem denken aan de verkiezingsavond. 'Met dat verschil dat iedereen hier lacht en flauwe mopjes tapt. Faker dan dit kan niet.'

Aan Franstalige zijde sprak Brussels MR-lijsttrekker Vincent De Wolf te hopen dat de nummer 1 ook zal worden bevestigd tijdens de stembusslag.

'We hebben 10 op 10 gekregen. En dat is 10 keer meer dan 1', reageerde PS-voorzitter Paul Magnette.

'Geen domme woordspelletjes, voorbij de panda's en de chichi's zullen we de campagne kunnen inzetten', stelde Ecolo-voorzitter Olivier Deleuze, terwijl Kamerlid Catherine Fonck (cdH) 'zonder fetisjisme' op het nummer 14 reageerde. 'Hopelijk brengt het geluk en zal het toelaten het humanistisch project uit te dragen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud