MR sluit rangen rond Galant

MR sluit rangen rond Galant. ©Photo News

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) moet dinsdagmiddag tekst en uitleg geven over 'Galantgate'. De MR sluit alvast de rangen en houdt het op een 'onvoorzichtigheid'.

De storm rond federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) komt deze week tot een climax. Galant ligt onder vuur omdat ze voor 400.000 euro aan juridisch advies inwon bij het advocatenkantoor Clifford Chance zonder openbare aanbesteding. Bovendien schoof ze de 'schuld' daarvoor eerst af op de administratie, terwijl ook het kabinet boter op het hoofd lijkt te hebben. 

Galant moet dinsdagmidag in de Kamercommissie Infrastructuur tekst en uitleg geven. Daarna volgt Laurent Ledoux, topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit. Vrijdag is het de beurt aan premier Charles Michel.

Maandagochtend maakte Galant al een reeks documenten openbaar nadat Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) daarop had aangedrongen. Die laatste schaarde zich achter de eis van de oppositie om volledige transparantie te verschaffen.

'Onvoorzichtigheid'

Vanmorgen sloot het partijbureau van de MR alvast de rangen rond Galant. Galant zal deze week tonen dat ze 'niets verborgen hield en ook niets meer zal verbergen', klinkt het in een persbericht. De minister erkent dat ze een 'administratieve onvoorzichtigheid' beging en dat de communicatie met de FOD Mobiliteit 'niet optimaal' was. De MR aanvaardt die uitleg en steunt Galant. Ook premier Michel hield het eerder al op een 'onvoorzichtigheid'. 

Dat Galant onder vuur ligt, wijten kringen rond de minister aan de vliegwet die ze nog voor het einde van het jaar op tafel wil hebben liggen. Het cdH en de PS vrezen dat die vliegwet een 'cadeau' wordt voor de Vlamingen. Maar de MR vraagt nu Galant zich te concentreren op die uitdaging: het installeren van de nieuwe vliegwet. 

Premier Charles Michel mag na de herfstvakantie alvast weer vol aan de bak. Ook minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ligt onder vuur na het klimaatakkoord dat er plots geen meer was. Bovendien ligt ze in de regering onder vuur over een nucleaire deal die ze met Electrabel moet afsluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud