N-VA biedt Geens steun voor spaarhervorming

Peter Dedecker (N-VA). ©BELGA

De oppositiepartij N-VA wil minister van Financiën Koen Geens (CD&V) steunen om een hervorming van de spaarfiscaliteit nog in de huidige regeerperiode door het parlement te krijgen.

De hervorming van de spaarfiscaliteit is een onderdeel van het bankenplan, waarover het kernkabinet van de regering-Di Rupo zich vandaag opnieuw buigt. Geens staat zowat alleen in zijn poging de bestaande fiscale vrijstelling op het spaarboekje uit te breiden naar andere producten, zoals kasbons en aandelen.

De CD&V’er kreeg gisteren steun uit onverwachte hoek. De oppositiepartij N-VA is bereid een wisselmeerderheid te leveren voor het plan van Geens. ‘De fiscale discriminatie wegwerken is voor ons zeer belangrijk. Als die is weggewerkt, is dat in ieders voordeel. Dat zou een belastingverlaging zijn’, zei Dedecker.

Dat de N-VA CD&V een wisselmeerderheid aanbiedt, is opmerkelijk. Maar de kans dat zo’n grondige hervorming via de parlementaire weg wordt goedgekeurd is uiterst klein. Dat zou een bom onder de regering-Di Rupo zijn.

Het was overigens gisteren niet het enige voorbeeld van verdeeldheid binnen de coalitie. CD&V zei bereid te zijn het federale alcoholplan er desnoods zonder coalitiepartner Open VLD door te drukken. ‘Kom naar het parlement en we gaan u steunen. Voor ons is dat een ethisch thema’, stelde CD&V- Kamerlid Nathalie Muylle voor aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

Onkelinx kreeg eerder deze week geen groen licht voor haar plan om alcoholmisbruik te bestrijden. Voor de liberalen ging zelfs een afgezwakte versie nog op een aantal punten te ver. Vooral het verbod om alcohol te verkopen via automaten is Open VLD een doorn in het oog.

Dan maar een wisselmeerderheid vindt CD&V. De goedkeuring van de nieuwe euthanasieregels, buiten hun wil om, zit de christendemocraten nog hoog.

CD&V-Voorzitter Wouter Beke zei toen al dat wisselmeerderheden dan ook maar op andere vlakken moeten kunnen.

In 'De Ochtend' op Radio 1 liet Wouter Beke niet in zijn kaarten over eventuele wisselmeerderheden. De spaarfiscaliteit én de alcoholproblematiek zijn problemen waarvoor CD&V oplossingen zoekt, was zijn boodschap.

Hij geeft toe dat het moeilijk loopt. 'Ik zie najaarsmoeheid'. Verkiezingskoorts wil hij het nog niet noemen. Op de vraag of er vandaag desnoods een akkoord komt over het bankenplan zonder een luik over de spaarfiscaliteit, kwam er geen duidelijk antwoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud